Ekspresowa zupa pomidorowo-kokosowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 puszki obranych i pokrojonych pomidorów
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek tajskiej bazylii
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy olej i dodajemy do niego rozgniecioną trawę cytrynową, drobno pokrojony czosnek, cebulę i imbir. Przesmażamy minutę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy cukrem, sosem sojowym i rybnym. Gotujemy ok. 7 minut i dolewamy mleko kokosowe.
Po chwili wyciągamy trawę cytrynową i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i po ponownym podgrzaniu serwujemy z listkami tajskiej bazylii.
Po chwili wyciągamy trawę cytrynową i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i po ponownym podgrzaniu serwujemy z listkami tajskiej bazylii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W