Ekspresowa zupa pomidorowo-kokosowa

Ekspresowa zupa pomidorowo-kokosowa
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 puszki obranych i pokrojonych pomidorów
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek tajskiej bazylii
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy olej i dodajemy do niego rozgniecioną trawę cytrynową, drobno pokrojony czosnek, cebulę i imbir. Przesmażamy minutę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy cukrem, sosem sojowym i rybnym. Gotujemy ok. 7 minut i dolewamy mleko kokosowe.
Po chwili wyciągamy trawę cytrynową i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i po ponownym podgrzaniu serwujemy z listkami tajskiej bazylii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA