Zupa a la minestrone z kaszą
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego
- ¾ szklanki kaszy pęczak
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- ½ pietruszki
- ½ fenkułu
- ¼ cukinii
- 1 ziemniak
- 1 kawałek parmezanu
- 1 mała puszki fasolki flażoletki
- ¼ główki kapusty włoskiej
- oliwa
- sól
- pieprz
Ponadto:
- ½ szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek bazylii
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w podłużne paski, a pozostałe warzywa kroimy w podobnej wielkości kostkę, ok. 1 cm x 1 cm lub trochę mniejszą. W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej warzywa prócz kapusty, aż lekko się zarumienią. Dodajemy 1 cm kawałek parmezanu, najlepiej wykorzystując tę część, której nie daliśmy rady zetrzeć na tarce.
Dokładamy kapustę, pokrojony drobno czosnek i zalewamy warzywa bulionem. Dosypujemy kaszę i na niezbyt dużym ogniu gotujemy aż, warzywa zmiękną, ale nie zaczną się rozpadać. W razie potrzeby uzupełniamy płyn, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.
W czasie gotowania zupy przygotowujemy oliwę bazyliową. Do rondelka wlewamy oliwę i podgrzewamy do ok. 60 stopni. Miksujemy bazylię z czosnkiem lub ucieramy w moździerzu. Do gorącej oliwy przekładamy pastę z ziół, miksujemy blenderem, następnie przecedzamy przez gęste sitko. Oliwę przelewamy do dyspensera. Zupę doprawiamy i rozlewamy do miseczek, dekorujemy kroplami oliwy bazyliowej.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź