Krem z cieciorki z curry
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- ok. 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonego curry
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu z ostryg
- szczypta cukru
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 plastry imbiru
- olej
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- sól
Do dekoracji:
- 2 tajskie papryczki chili
- szczypiorek drobny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju w garnku i przesmażamy na nim krótko cebulę, dodajemy warzywa i odsączoną ciecierzycę. Dodajemy starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry. Przesmażamy chwilę, aż całość zacznie pachnieć, ciągle mieszając. Zalewamy warzywa mlekiem kokosowym i uzupełniamy bulionem, tak by przykryć warzywa.
Na niezbyt dużym gazie gotujemy całość, aż warzywa zmiękną. Miksujemy je blenderem i doprawiamy cukrem, sokiem z limonki, solą, sosem ostrygowym. Orzechy nerkowca krótko prażymy na suchej patelni, a pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki. Papryczkę kroimy w plasterki, a szczypiorek szatkujemy. Do miseczek nalewamy zupę i dekorujemy ją pomidorkami, chili, szczypiorkiem i nerkowcami, serwujemy od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź