Zupa łososiowo-koperkowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 łodyżka selera naciowego
- 1 marchew
- 2 ziemniaki
- ½ pęczka koperku
- ½ kopru włoskiego
- 300 g łososia bez skóry
- 2 plastry imbiru
- 1,5 l bulionu rybnego lub lekkiego warzywnego
- 1 listek laurowy
- ½ pora
- szczypta gałki muszkatołowej
- sok z cytryny lub limonki
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 ziela angielskie
- szczypta mielonej, słodkiej papryki do podania i gałązki koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Por kroimy w półplasterki i przesmażamy krótko na maśle, dodajemy seler. Marchew i ziemniaki kroimy w podobnej wielkości kostkę. Fenkuł pokrojony w bardzo cienkie paski dorzucamy do pora, dodajemy listek laurowy, plastry imbiru, ziele angielskie i przesmażamy chwilę.
Przekładamy zawartość patelni, marchew i ziemniaki do garnka, dolewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Łososia kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka. Do zupy wlewamy sos rybny, dodajemy poszatkowany koperek i zahartowaną śmietankę z mlekiem. Dodajemy delikatnie rybę, doprawiamy gałką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy posypaną papryką i gałązkami koperku
Przekładamy zawartość patelni, marchew i ziemniaki do garnka, dolewamy bulion i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Łososia kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka. Do zupy wlewamy sos rybny, dodajemy poszatkowany koperek i zahartowaną śmietankę z mlekiem. Dodajemy delikatnie rybę, doprawiamy gałką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy posypaną papryką i gałązkami koperku
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W