Gołąbki z dorszem, zapiekane z boczkiem, sosem cydrowym i grzankami
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Gołąbki
Składniki:
- 1 kg polędwicy z dorsza
- 100 g masła
- kilka liści kapusty włoskiej
- 250 g boczku wędzonego surowego
- pieczywo tostowe wieloziarniste
- 250 ml cydru
- jabłko
- cukier do smaku
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- koperek
- szczypiorek
- cebula
- grzybki schimei
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę włoską parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez kilka minut, po czym wrzucamy do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zachować ładny kolor zieleni.
Boczek i przesmażamy na patelni na chrupko, a następnie pieczywo na tej samej patelni przesmażamy pokrojone w kostkę pieczywo tostowe, dodajemy trochę masła.
Polędwicę z dorsza kroimy na równe kawałki sprawiamy solą i pieprzem. Połowę masła rozpuszczamy i lekko przestudzonym polewamy kawałki ryby, dzięki temu ryba będzie soczysta i maślana. Na kawałkach dorsza układamy cienkie plasterki surowego jabłka.
W rondlu na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy cydr, zagotowujemy, redukujemy z dodatkiem niedużej ilości cukru. Do zredukowanego cydru dodajemy śmietanę, raz jeszcze doprawiamy i na sam koniec dodajemy musztardę i posiekany koperek.
Liście kapusty oczyszczamy z twardych unerwień i w zielone, w liście zawijamy kawałki ryby, najlepiej każdy kawałek w dwa liście.
Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowanym cydrowym sosem, posypujemy boczkiem, grzankami z pieczywa tostowego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) do zapieczenia. Grzybki przesmażamy na maśle krótko, solimy. Wykładamy na zapieczoną rybę, dekorujemy zieleniną.
Boczek i przesmażamy na patelni na chrupko, a następnie pieczywo na tej samej patelni przesmażamy pokrojone w kostkę pieczywo tostowe, dodajemy trochę masła.
Polędwicę z dorsza kroimy na równe kawałki sprawiamy solą i pieprzem. Połowę masła rozpuszczamy i lekko przestudzonym polewamy kawałki ryby, dzięki temu ryba będzie soczysta i maślana. Na kawałkach dorsza układamy cienkie plasterki surowego jabłka.
W rondlu na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy cydr, zagotowujemy, redukujemy z dodatkiem niedużej ilości cukru. Do zredukowanego cydru dodajemy śmietanę, raz jeszcze doprawiamy i na sam koniec dodajemy musztardę i posiekany koperek.
Liście kapusty oczyszczamy z twardych unerwień i w zielone, w liście zawijamy kawałki ryby, najlepiej każdy kawałek w dwa liście.
Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowanym cydrowym sosem, posypujemy boczkiem, grzankami z pieczywa tostowego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) do zapieczenia. Grzybki przesmażamy na maśle krótko, solimy. Wykładamy na zapieczoną rybę, dekorujemy zieleniną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Gołąbki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W