Gołąbki z dorszem, zapiekane z boczkiem, sosem cydrowym i grzankami

Gołąbki z dorszem, zapiekane z boczkiem, sosem cydrowym i grzankami
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Gołąbki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę włoską parzymy w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez kilka minut, po czym wrzucamy do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zachować ładny kolor zieleni.

Boczek i przesmażamy na patelni na chrupko, a następnie pieczywo na tej samej patelni przesmażamy pokrojone w kostkę pieczywo tostowe, dodajemy trochę masła.

Polędwicę z dorsza kroimy na równe kawałki sprawiamy solą i pieprzem. Połowę masła rozpuszczamy i lekko przestudzonym polewamy kawałki ryby, dzięki temu ryba będzie soczysta i maślana. Na kawałkach dorsza układamy cienkie plasterki surowego jabłka.

W rondlu na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy cydr, zagotowujemy, redukujemy z dodatkiem niedużej ilości cukru. Do zredukowanego cydru dodajemy śmietanę, raz jeszcze doprawiamy i na sam koniec dodajemy musztardę i posiekany koperek.
Liście kapusty oczyszczamy z twardych unerwień i w zielone, w liście zawijamy kawałki ryby, najlepiej każdy kawałek w dwa liście.

Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowanym cydrowym sosem, posypujemy boczkiem, grzankami z pieczywa tostowego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) do zapieczenia. Grzybki przesmażamy na maśle krótko, solimy. Wykładamy na zapieczoną rybę, dekorujemy zieleniną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA