Gołąbki bez zawijania
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gołąbki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki oleju
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- ćwiartka niewielkiej białej kapusty
- ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
Sos:
- ćwiartka niewielkiej kapusty białej
- 2 szklanki przecieru pomidorowego (albo 3-4 łyżki koncentratu wymieszanego z wodą)
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
- 3 ząbki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy pociętą w drobną kostkę ćwiartkę kapusty. Podsmażamy, aż kapusta zmięknie. Chwilę studzimy.
W tym samym czasie przygotowujemy sos: zagotowujemy przecier (lub koncentrat pomidorowy z wodą), dodajemy sól i pieprz, wrzucamy drugą ćwiartkę kapusty pociętą w grubszą kostkę. Gotujemy, aż kapusta zmięknie.
Dosypujemy odrobinę cukru (pomidory stają się wtedy bardziej pomidorowe) i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową (mięso musi być wyraziste w smaku). Na koniec wrzucamy ostudzoną cebulę i kapustę z patelni oraz kaszę. A dlaczego? Bo kasza ma o wiele więcej witamin z grupy B, składników mineralnych, błonnika i jest po prostu zdrowsza.
Mieszamy wszystko razem, formujemy zgrabne pulpety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowo-kapuścianym i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź