Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Gołąbki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 8 średniej wielkości sparzonych liści kapusty
- 1 ½ szklanki kaszy krakowskiej
- 1 żółtko i 3 jajka
- 20 dag kurzych wątróbek
- 3 łyżki masła
- łyżka majeranku
- 10 suszonych śliwek najlepiej wędzonych namoczonych w ulubionej wódce
- 1 ½ l bulionu drobiowego
- 75 dag śliwek węgierek lub President
- 50 ml śliwowicy
- 3 cm korzenia imbiru
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina (może być śliwkowe)
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 goździki
- 3 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę rozmieszaj z żółtkiem i ugotuj w wodzie w proporcji 1:2,5, powinna się rozgotować. Na patelni na maśle przesmaż cebulę, wątróbki i posiekane śliwki. Całość ostudź i drobno posiekaj. Wątróbki połącz z kaszą, jajkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Powstałą masę zawijaj w liście i układaj w garnku. Zalej bulionem i gotuj około 1-1,5 godziny. W rondlu w tym czasie, na 2 łyżkach masła, przesmaż połówki śliwek i cukier. Po paru chwilach podlej śliwowicą i podpal. Dołóż goździki, imbir i zalej czerwonym winem, duś na małym ogniu. Gdy śliwki się rozpadną przetrzyj przez sito i dodaj masło. Polewaj gołąbki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W