Sernik z truskawkami w wódce
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Serniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Truskawki w wódce
- 100 ml wódki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 400 g truskawek, ponakłuwanych widelcem i pokrojonych w ćwiartki
Spód z herbatników
- kawałek masła, do wysmarowania formy
- 300 g herbatników, np. typu digestive
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 150 g stopionego masła
Masa serowa
- 500 g twarożku wiejskiego
- 375 ml śmietanki kremówki
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 5 jajek, roztrzepanych
Do dekoracji
- 100 g dżemu truskawkowego
- 200 g truskawek, przekrojonych na pół
- bita śmietana, do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlej wódkę do miski, dodaj cukier i pastę waniliową. Włóż truskawki, wymieszaj i odstaw na mniej więcej 4 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 23 cm. Rozdrobnij herbatniki, używając malaksera (możesz też włożyć je do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem. Wymieszaj z solą i cynamonem. Wymieszaj ze stopionym masłem i przełóż do tortownicy. Zapiekaj przez 10 min, po czym odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj w misce twarożek, śmietankę, sok i skórkę z cytryny, cukier, pastę waniliową, skrobię kukurydzianą i jajka.
Osącz truskawki na sicie, zostawiając płyn do późniejszego wykorzystania. Wymieszaj truskawki z masą serową. Wyłóż masę na zapieczony spód. Zawiń tortownicę z wierzchu podwójną warstwą folii aluminiowej i wstaw do głębokiej, szerokiej brytfanki. Wlej do brytfanki tyle wrzącej wody, by sięgnęła na wysokość 2 cm. Piecz przez 1 godzinę i 15 min, aż masa serowa będzie porządnie ścięta.
Wyjmij, odstaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na noc.
Podgrzej dżem w rondelku. Dodaj połowę wódki z sokiem z macerowania truskawek, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Używając pędzla posmaruj sernik polewą z dżemu, na wierzchu ułóż połówki truskawek, przekrojoną stroną w dół. Przed podaniem trzymaj w lodówce, podawaj z bitą śmietaną.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysmaruj masłem tortownicę o średnicy 23 cm. Rozdrobnij herbatniki, używając malaksera (możesz też włożyć je do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem. Wymieszaj z solą i cynamonem. Wymieszaj ze stopionym masłem i przełóż do tortownicy. Zapiekaj przez 10 min, po czym odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj w misce twarożek, śmietankę, sok i skórkę z cytryny, cukier, pastę waniliową, skrobię kukurydzianą i jajka.
Osącz truskawki na sicie, zostawiając płyn do późniejszego wykorzystania. Wymieszaj truskawki z masą serową. Wyłóż masę na zapieczony spód. Zawiń tortownicę z wierzchu podwójną warstwą folii aluminiowej i wstaw do głębokiej, szerokiej brytfanki. Wlej do brytfanki tyle wrzącej wody, by sięgnęła na wysokość 2 cm. Piecz przez 1 godzinę i 15 min, aż masa serowa będzie porządnie ścięta.
Wyjmij, odstaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na noc.
Podgrzej dżem w rondelku. Dodaj połowę wódki z sokiem z macerowania truskawek, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Używając pędzla posmaruj sernik polewą z dżemu, na wierzchu ułóż połówki truskawek, przekrojoną stroną w dół. Przed podaniem trzymaj w lodówce, podawaj z bitą śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W