Kruche babeczki z bryndzą i miodem rozmarynowym

Kruche babeczki z bryndzą i miodem rozmarynowym
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90

Składniki:

kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • sól

Nadzienie:

  • 200 g bryndzy
  • 2 żółtka
  • świeżo mielony pieprz
  • miód
  • gałązki rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Miód zagrzać z gałązkami rozmarynu na wolnym ogniu, nie gotować, trzymać
ciepły, by aromat rozmarynu przeniknął do miodu.

Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z kawałeczkami zimnego masła, jajkiem i szczyptą soli. Rozdrabniać palcami masło tak, by tworzyło jak najmniejsze grudki, dodać trochę zimnej wody, by ciasto się scaliło. Nie wyrabiać. Wstawić ciasto owinięte folią do lodówki. Ciastem wykleić mini-formy do tart lub kruchych babeczek, nakłuć ciasto widelcem i upiec puste w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będą lekko złote. Wymieszać bryndzę z żółtkami i pieprzem. Nałożyć nadzienie do ostudzonych kruchych babeczek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch się zetnie i zrumieni. Podawać prosto z
pieca polewając ciepłym miodem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA