Kruche babeczki z bryndzą i miodem rozmarynowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni Slow food (odc.8)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- sól
Nadzienie:
- 200 g bryndzy
- 2 żółtka
- świeżo mielony pieprz
- miód
- gałązki rozmarynu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Miód zagrzać z gałązkami rozmarynu na wolnym ogniu, nie gotować, trzymać
ciepły, by aromat rozmarynu przeniknął do miodu.
Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z kawałeczkami zimnego masła, jajkiem i szczyptą soli. Rozdrabniać palcami masło tak, by tworzyło jak najmniejsze grudki, dodać trochę zimnej wody, by ciasto się scaliło. Nie wyrabiać. Wstawić ciasto owinięte folią do lodówki. Ciastem wykleić mini-formy do tart lub kruchych babeczek, nakłuć ciasto widelcem i upiec puste w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będą lekko złote. Wymieszać bryndzę z żółtkami i pieprzem. Nałożyć nadzienie do ostudzonych kruchych babeczek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch się zetnie i zrumieni. Podawać prosto z
pieca polewając ciepłym miodem.
ciepły, by aromat rozmarynu przeniknął do miodu.
Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z kawałeczkami zimnego masła, jajkiem i szczyptą soli. Rozdrabniać palcami masło tak, by tworzyło jak najmniejsze grudki, dodać trochę zimnej wody, by ciasto się scaliło. Nie wyrabiać. Wstawić ciasto owinięte folią do lodówki. Ciastem wykleić mini-formy do tart lub kruchych babeczek, nakłuć ciasto widelcem i upiec puste w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będą lekko złote. Wymieszać bryndzę z żółtkami i pieprzem. Nałożyć nadzienie do ostudzonych kruchych babeczek. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch się zetnie i zrumieni. Podawać prosto z
pieca polewając ciepłym miodem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W