Pieczona szynka z nutami miodu, pomarańczy i korzennymi przyprawami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3 kg wieprzowej szynki ze skórą
- ½ łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
- 3-4 gwiazdki anyżu
- ½ łyżeczki kuminu
- 750 ml soku pomarańczowego
- sól
Bejca:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 30 ml białego wytrawnego wina
Sos morelowy:
- 2 cebule dymki
- łyżka masła
- 600 g moreli
- skórka z limonki
- skórka z cytryny
- skórka z pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- kilka goździków
- sok z pomarańczy, limonki i cytryny
- 150 ml białego wina
- szczypta soli
- 3 łyżki miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z szynki delikatnie odetnij skórę tak, żeby jej nie uszkodzić. Szynkę bez skóry delikatnie ponacinaj z obu stron i przełóż do miski. Dodaj przyprawy, cynamon, goździki, anyż, kumin i sól. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso i zalej je sokiem z pomarańczy.
Skórę delikatnie natnij w kratkę. Przygotuj bejcę do szynki. W misce połącz musztardę, miód i wino. Składniki dokładnie wymieszaj.
Szynkę wyjmij z miski i obtocz w dokładnie w bejcy. Szynkę, ułóż na skórze i zwiń za pomocą szpagatu. Przełóż ją do brytfanki, zalej bejcą i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Szynkę piecz w 180 stopniach przez ok. 3 godziny (średnio 1 godzinę na 1 kg mięsa )
Idealnym dodatkiem do pieczonej szynki będzie morelowy sos.
Na patelni na maśle podsmaż posiekaną dymkę. Następnie dodaj połówki moreli, skórki z cytrusów, sok z cytrusów i przyprawy. Całość zalej winem, dopraw szczyptą soli i miodem.
Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje, a morele zmiękną.
Upieczoną szynkę podawaj z sosem morelowym. Smacznego!
Skórę delikatnie natnij w kratkę. Przygotuj bejcę do szynki. W misce połącz musztardę, miód i wino. Składniki dokładnie wymieszaj.
Szynkę wyjmij z miski i obtocz w dokładnie w bejcy. Szynkę, ułóż na skórze i zwiń za pomocą szpagatu. Przełóż ją do brytfanki, zalej bejcą i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Szynkę piecz w 180 stopniach przez ok. 3 godziny (średnio 1 godzinę na 1 kg mięsa )
Idealnym dodatkiem do pieczonej szynki będzie morelowy sos.
Na patelni na maśle podsmaż posiekaną dymkę. Następnie dodaj połówki moreli, skórki z cytrusów, sok z cytrusów i przyprawy. Całość zalej winem, dopraw szczyptą soli i miodem.
Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje, a morele zmiękną.
Upieczoną szynkę podawaj z sosem morelowym. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W