Gulasz z pieczonej wieprzowy z pieczarkami na kotlecikach z gotowanych ziemniaków
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gulasze, Dania z wieprzowiny
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ok. 400 g upieczonej wieprzowiny
- 8 pieczarek
- 1 czubata łyżka mielonych, suszonych grzybów
- 300 ml śmietany 12 lub 18%
- ok. 250 ml wody lub lekkiego bulionu
- sól
- pieprz
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżka masła
Kotleciki:
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- smalec lub olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki zaraz po ugotowaniu w mundurkach obieramy i przeciskamy przez praskę.
Pieczeń kroimy w kawałki, a pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi grzybami. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i razem przesmażamy, po czym podlewamy wodą lub bulionem.
Do ziemniaków dodajemy jaja i mąkę, doprawiamy solą i wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku, formujemy w dłoniach duże kulki i spłaszczamy je. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu lub oleju. Do smażących się pieczarek z mięsem dolewamy trochę wody, następnie zahartowaną śmietankę i dodajemy koperek. Gulasz serwujemy z ziemniaczanymi kotlecikami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź