Carnitas – podsmażana i duszona wieprzowina

Carnitas – podsmażana i duszona wieprzowina
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 450 g smalcu
  • 1 listek laurowy
  • 1 pomarańcza
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • ½ szklanki soku z ananasa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • sól
Dodatki:
  • Kolendra, cebula pokrojona w drobną kostkę, salsa verde/salsa rojo, limonki, pico de gallo
Pico de gallo:
  • 3 pomidory
  • 1 świeże jalapeno
  • limonka
  • kolendra świeża
  • ½ dużej czerwonej cebuli
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wieprzowinę kroimy w duże kawałki, przyprawiamy solą z każdej strony. Smalec rozgrzewamy w sporym garnku i przekładamy do niego kawałki mięsa. Zostawiamy tak na 30 minut, następnie obracamy mięso i pozostawiamy na kolejne 30 minut.

Po tym czasie dodajemy pomarańczę przekrojoną na pół, czosnek i liście laurowe. Wyłączamy gaz pod garnkiem, czekamy kilka minut, aż smalec przestanie skwierczeć i obniży się lekko jego temperatura, po czym wlewamy sok z pomarańczy i ananasa.

Pozostawiamy całość na kolejne 10-15 minut, co jakiś czas możemy zamieszać mięso. Następnie wlewamy mleko i gotujemy 40-50 minut, aż całość będzie miała ładny, brązowy kolor, mięso będzie soczyste i miękkie. Mięso odcedzamy z tłuszczu, jeszcze ciepłe, ale niegorące, dzielimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się kości, błon i ewentualnie dużych kawałków tłuszczu. Podajemy z tortillami, kolendrą, cebulą i ulubioną salsą. 

Pico de gallo:

Pomidory kroimy w drobną kostkę i przerzucamy do miski. Cebulę, jalapeno kroimy w kosteczkę, dodajemy do pomidorów. Do całości dodajemy poszatkowaną kolendrę, sporą szczyptę soli (a nawet dwie), świeżo mielony pieprz. Mieszamy całość. Używamy jako dodatku, np. do carnitas i tortilli.

 Tipy:

  • Do carnitas, bez względu jak dziwnie to brzmi – możemy dodatkowo dolać coca coli (ja zamieniłam na sok ananasowy).
  • Zamiast mleka, które i tak już jest dziwne… do przepisu można użyć mleka skondensowanego!
  • Jeśli chcemy uzyskać bardziej pikantne jalapeno zostawiamy pestki i białą błonkę – to jest najmocniejsza element w papryczce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA