Carnitas – podsmażana i duszona wieprzowina
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 450 g smalcu
- 1 listek laurowy
- 1 pomarańcza
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- ½ szklanki soku z ananasa
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- sól
Dodatki:
- Kolendra, cebula pokrojona w drobną kostkę, salsa verde/salsa rojo, limonki, pico de gallo
Pico de gallo:
- 3 pomidory
- 1 świeże jalapeno
- limonka
- kolendra świeża
- ½ dużej czerwonej cebuli
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wieprzowinę kroimy w duże kawałki, przyprawiamy solą z każdej strony. Smalec rozgrzewamy w sporym garnku i przekładamy do niego kawałki mięsa. Zostawiamy tak na 30 minut, następnie obracamy mięso i pozostawiamy na kolejne 30 minut.
Po tym czasie dodajemy pomarańczę przekrojoną na pół, czosnek i liście laurowe. Wyłączamy gaz pod garnkiem, czekamy kilka minut, aż smalec przestanie skwierczeć i obniży się lekko jego temperatura, po czym wlewamy sok z pomarańczy i ananasa.
Pozostawiamy całość na kolejne 10-15 minut, co jakiś czas możemy zamieszać mięso. Następnie wlewamy mleko i gotujemy 40-50 minut, aż całość będzie miała ładny, brązowy kolor, mięso będzie soczyste i miękkie. Mięso odcedzamy z tłuszczu, jeszcze ciepłe, ale niegorące, dzielimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się kości, błon i ewentualnie dużych kawałków tłuszczu. Podajemy z tortillami, kolendrą, cebulą i ulubioną salsą.
Pico de gallo:
Pomidory kroimy w drobną kostkę i przerzucamy do miski. Cebulę, jalapeno kroimy w kosteczkę, dodajemy do pomidorów. Do całości dodajemy poszatkowaną kolendrę, sporą szczyptę soli (a nawet dwie), świeżo mielony pieprz. Mieszamy całość. Używamy jako dodatku, np. do carnitas i tortilli.
Tipy:
- Do carnitas, bez względu jak dziwnie to brzmi – możemy dodatkowo dolać coca coli (ja zamieniłam na sok ananasowy).
- Zamiast mleka, które i tak już jest dziwne… do przepisu można użyć mleka skondensowanego!
- Jeśli chcemy uzyskać bardziej pikantne jalapeno zostawiamy pestki i białą błonkę – to jest najmocniejsza element w papryczce.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź