Żeberka BBQ

Żeberka BBQ
Oceń przepis:
103 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 5)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Żeberka , Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość porcji:
4-6

Składniki:

  • długi pas żeberek wieprzowych z dużą ilością mięsa, ok. 40
  • 3-4 łyżki masła
  • ½ szklanki miodu
  • ok. ½ szklanki ciemnego piwa
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 czubate łyżki musztardy
Sucha posypka:
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • ½ łyżki soli
  • 1 łyżeczka soli wędzonej (opcjonalnie)
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżka pieprzu cayenne
Ponadto:
  • Sos BBQ, najlepiej domowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 135 stopni C. Żeberka oczyszczamy z błony od strony kości. Układamy je na desce żebrami do góry, osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy połową musztardy, dzięki temu sucha posypka lepiej przyklei się do mięsa.

W miseczce mieszamy ze sobą suche składniki na posypkę i hojnie obsypujemy nią część mięsa od strony kości, lekko przyklepując. Następnie odwracamy mięso i ponownie smarujemy musztardą i obsypujemy przyprawami, poklepując.

Układamy żeberka na kratce z piekarnika, a kratkę ustawiamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Dzięki temu żeberka będą piekły się jak na ruszcie, a folia ułatwi nam później mycie blaszki. Wstawiamy całość do pieca na 2 godziny.

Po tym czasie rozkładamy sobie kilka dużych arkuszy folii aluminiowej na blacie, nalewamy połowę miodu, obsypujemy go połową cukru i układamy kawałki masła, na to kładziemy mięso, żebrami do góry. Posypujemy całość resztą cukru, polewamy miodem i kładziemy na wierzch kawałek masła.

Składamy folię w kopertkę i wlewamy piwo. Zwijamy dość ściśle, ale delikatnie, tak by kości nie przedziurawiły foli. Wstawiamy ponownie do pieca na kolejne 2 godziny.

Podgrzewamy sos BBQ, wyciągamy mięso z pieca, odwijamy z foli, smarujemy ciepłym sosem, podkręcamy temperaturę w piecu do 200 stopni i wstawiamy do niego żeberka, pilnujemy, żeby sos się nie spalił, a skarmelizował i zgęstniał.

Po wyciągnięciu z pieca zostawiamy żeberka na kilka minut, żeby odpoczęły, i kroimy w kawałki najlepiej od strony kości, tak jest dużo łatwiej. 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA