Żeberka BBQ
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 5)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Żeberka , Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość porcji:
- 4-6
Składniki:
- długi pas żeberek wieprzowych z dużą ilością mięsa, ok. 40
- 3-4 łyżki masła
- ½ szklanki miodu
- ok. ½ szklanki ciemnego piwa
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 czubate łyżki musztardy
Sucha posypka:
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka suszonej cebuli
- ½ łyżki soli
- 1 łyżeczka soli wędzonej (opcjonalnie)
- 1 czubata łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżka pieprzu cayenne
Ponadto:
- Sos BBQ, najlepiej domowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 135 stopni C. Żeberka oczyszczamy z błony od strony kości. Układamy je na desce żebrami do góry, osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy połową musztardy, dzięki temu sucha posypka lepiej przyklei się do mięsa.
W miseczce mieszamy ze sobą suche składniki na posypkę i hojnie obsypujemy nią część mięsa od strony kości, lekko przyklepując. Następnie odwracamy mięso i ponownie smarujemy musztardą i obsypujemy przyprawami, poklepując.
Układamy żeberka na kratce z piekarnika, a kratkę ustawiamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Dzięki temu żeberka będą piekły się jak na ruszcie, a folia ułatwi nam później mycie blaszki. Wstawiamy całość do pieca na 2 godziny.
Po tym czasie rozkładamy sobie kilka dużych arkuszy folii aluminiowej na blacie, nalewamy połowę miodu, obsypujemy go połową cukru i układamy kawałki masła, na to kładziemy mięso, żebrami do góry. Posypujemy całość resztą cukru, polewamy miodem i kładziemy na wierzch kawałek masła.
Składamy folię w kopertkę i wlewamy piwo. Zwijamy dość ściśle, ale delikatnie, tak by kości nie przedziurawiły foli. Wstawiamy ponownie do pieca na kolejne 2 godziny.
Podgrzewamy sos BBQ, wyciągamy mięso z pieca, odwijamy z foli, smarujemy ciepłym sosem, podkręcamy temperaturę w piecu do 200 stopni i wstawiamy do niego żeberka, pilnujemy, żeby sos się nie spalił, a skarmelizował i zgęstniał.
Po wyciągnięciu z pieca zostawiamy żeberka na kilka minut, żeby odpoczęły, i kroimy w kawałki najlepiej od strony kości, tak jest dużo łatwiej.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź