Apple pie

Apple pie
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 4)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość porcji:
8

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 375 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżki drobnego cukru
  • 300 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody
Farsz:
  • 8 jabłek (najlepiej 2 różne odmiany, jonatan i granny smith, ew. szara reneta, ligol, antonówka)
  • 2 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 1 kardamon
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 120 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko do posmarowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę cukier i sól przesypujemy do malaksera, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i pulsacyjnie miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”, następnie przesypujemy całość do dużej miski i dodajemy łyżkę zimnej wody. Mieszamy tak, aby ciasto się skleiło.

Jak tylko zauważymy, że całość zaczyna się sklejać, przekładamy ciasto na stolnicę i krótko wyrabiamy. Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plastry grubości ok 3-4 mm. Cynamon, kardamon i goździki krótko podprażamy na suchej patelni, następnie wyciągamy ziarenka kardamonu i razem z pozostałymi przyprawami ucieramy na proszek w moździerzu.

Do dużej miski wsypujemy cukier, przyprawy, ziarenka wanilii i mieszamy, wsypujemy jabłka i mieszając dłońmi dokładnie otaczamy je cukrem z przyprawami.

W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy na nie jabłka i często podrzucając przesmażamy jabłka. Powinny puścić sok, ale nie możemy dopuścić do ich rozpadania. Doprawiamy je skórką startą z cytryny i przekładamy na sito, by odsączyć sok i wystudzić farsz.

Ciasto wyciągamy z lodówki, odcinamy ok. i odkładamy na bok, a pozostałą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4-5 mm. Wykładamy nim okrągłe naczynie do zapiekania, ścinamy nadmiar ciasta, a boki lekko zawijamy pod spód. Nakłuwamy spód dość gęsto i odstawiamy do lodówki.

Sok spod jabłek łączymy z mąką ziemniaczaną, najlepiej za pomocą mieszadła, następnie do niego z powrotem wrzucamy jabłka i mieszamy dokładnie. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy odrobinę większej niż naczynie do zapiekania i wycinamy paski o szerokości ok. 1,5 cm.

Formę ze schłodzonym ciastem uzupełniamy jabłkami dociskając je lekko i wyrównując. Brzeg smarujemy rozkłóconym jajem i układamy paski ciasta tworząc zgrabną kratkę. Nadmiar ciasta ścinamy, a wierzch smarujemy jajem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ciasto ok. 30 minut, aż ładnie się zarumieni. Odstawiamy do przestudzenia i serwujemy z lodami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA