Apple pie
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 4)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość porcji:
- 8
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 ½ łyżki drobnego cukru
- 300 g masła
- 1 łyżka zimnej wody
Farsz:
- 8 jabłek (najlepiej 2 różne odmiany, jonatan i granny smith, ew. szara reneta, ligol, antonówka)
- 2 goździki
- kawałek kory cynamonu
- 1 laska wanilii
- 1 kardamon
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 120 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 1 jajko do posmarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę cukier i sól przesypujemy do malaksera, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i pulsacyjnie miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”, następnie przesypujemy całość do dużej miski i dodajemy łyżkę zimnej wody. Mieszamy tak, aby ciasto się skleiło.
Jak tylko zauważymy, że całość zaczyna się sklejać, przekładamy ciasto na stolnicę i krótko wyrabiamy. Formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plastry grubości ok 3-4 mm. Cynamon, kardamon i goździki krótko podprażamy na suchej patelni, następnie wyciągamy ziarenka kardamonu i razem z pozostałymi przyprawami ucieramy na proszek w moździerzu.
Do dużej miski wsypujemy cukier, przyprawy, ziarenka wanilii i mieszamy, wsypujemy jabłka i mieszając dłońmi dokładnie otaczamy je cukrem z przyprawami.
W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy na nie jabłka i często podrzucając przesmażamy jabłka. Powinny puścić sok, ale nie możemy dopuścić do ich rozpadania. Doprawiamy je skórką startą z cytryny i przekładamy na sito, by odsączyć sok i wystudzić farsz.
Ciasto wyciągamy z lodówki, odcinamy ok. ⅓ i odkładamy na bok, a pozostałą część rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4-5 mm. Wykładamy nim okrągłe naczynie do zapiekania, ścinamy nadmiar ciasta, a boki lekko zawijamy pod spód. Nakłuwamy spód dość gęsto i odstawiamy do lodówki.
Sok spod jabłek łączymy z mąką ziemniaczaną, najlepiej za pomocą mieszadła, następnie do niego z powrotem wrzucamy jabłka i mieszamy dokładnie. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy odrobinę większej niż naczynie do zapiekania i wycinamy paski o szerokości ok. 1,5 cm.
Formę ze schłodzonym ciastem uzupełniamy jabłkami dociskając je lekko i wyrównując. Brzeg smarujemy rozkłóconym jajem i układamy paski ciasta tworząc zgrabną kratkę. Nadmiar ciasta ścinamy, a wierzch smarujemy jajem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ciasto ok. 30 minut, aż ładnie się zarumieni. Odstawiamy do przestudzenia i serwujemy z lodami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź