Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ainsley rusza w plener (odc.3)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- duże krewetki
- obrane i oczyszczone
- z ogonkami
- papryczki jalapeno (świeże)
- żółte
- zielone i czerwone
- kawałek imbiru
- obrany i starty na tarce
- 5-6 listków bazylii
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- maleńkie czerwone pomidorki koktajlowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Patyczki do szaszłyków namoczyć na 15 minut. Starty imbir wymieszać z posiekaną bazylią. Papryczki z szypułkami przekroić wzdłuż, ale nie do końca i wyjąć pestki. Na każdej krewetce ułożyć odrobinę mieszanki imbirowo - bazyliowej, powciskać też trochę mieszanki do papryczek. Krewetki i papryczki posmarować miękkim masłem, tak, by wymieszało się z imbirem i bazylią. Na patyczek wbić krewetkę, przekłuwając ją z jednej strony w poprzek, tak by zwisała, a następnie, w ten sam sposób, papryczkę. Potem wbijać kolejno krewetki i papryczki, aż do końca patyczka (zostawiając parę centymetrów z każdej strony). Drugim patyczkiem przebić krewetki i papryczki od strony „zwisających” końców, tak, by powstało coś w rodzaju drabinki z patyczków, ze „szczebelkami” z krewetek i papryczek. Na końce patyczków można wbić pomidorki. Posypać pieprzem i solą, piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej pięć minut, przewracając po 3 minutach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W