Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 500 g świeżych
- obranych z pancerzyków i oczyszczonych krewetek
- 50 g słoniny lub boczku
- 100 g suszonych krewetek (do kupienia w sklepach z orientalnym jedzeniem)
- namoczonych w wodzie na godzinę
- 50 g drobno posiekanych szalotek
- 1 łyżka sosu rybnego plus ekstra do maczania
- ½ chili
- drobno posiekanej
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 10 kawałków trzciny cukrowej
- mieszanka ziaren białego i czarnego sezamu
- do obtaczania
- liście kruchej sałaty
- do podawania
- olej roślinny do głębokiego smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W malakserze rozetrzeć krewetki ze słoniną (lub przepuścić razem przez maszynkę do mięsa, ewentualnie posiekać tasakiem i wymieszać). Dodać osączone suszone krewetki, szalotki, sos rybny i pieprz, wymieszać. Trzcinę cukrową pociąć na kawałki długości patyczków od lizaka. Namoczonymi w zimnej wodzie rękoma oblepić koniec trzciny masą krewetkową. Wygładzić, tak, by wyglądały jak jajowate lizaki. Obtoczyć w ziarnach sezamu. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej roślinny, do temperatury, w której wrzucony kawałeczek chleba natychmiast zaczyna skwierczeć. Smażyć krewetkowe „lizaki” w głębokim tłuszczu przez około 5 minut. Jeśli to możliwe, na koniec podpiec je na grillu. Podawać na listkach sałaty z sosem rybnym w osobnej miseczce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W