Raki po warszawsku z grzankami na maśle
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- opakowanie mrożonych raków
- pęczek kopru
- pęczek natki pietruszki
- por
- cebula
- 2 marchewki
- sól
- pieprz
- 20 dag masła
- ¼ szklanki octu winnego
- szklanka bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina
1 bagietka
- tabasco
- 2 łyżki masło
- 1 ząbek czosnku
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa drobno pokrój lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach i podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
W garnku ułóż warstwę warzyw, następnie warstwę raków. Czynność powtórz, ułóż kilka warstw. Raki zalej bulionem lub białym wytrawnym winem i duś na małym ogniu. Następnie, gdy raki się zaczerwienią, dolej octu winnego i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
Idealnym dodatkiem do raków będą chrupiące grzanki.
Bagietkę pokrój na kromki i natrzyj je ząbkiem czosnku i odrobiną sosu tabasco.
Następnie podsmaż je na maśle. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Grzanki podawaj do raków. Smacznego!
W garnku ułóż warstwę warzyw, następnie warstwę raków. Czynność powtórz, ułóż kilka warstw. Raki zalej bulionem lub białym wytrawnym winem i duś na małym ogniu. Następnie, gdy raki się zaczerwienią, dolej octu winnego i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
Idealnym dodatkiem do raków będą chrupiące grzanki.
Bagietkę pokrój na kromki i natrzyj je ząbkiem czosnku i odrobiną sosu tabasco.
Następnie podsmaż je na maśle. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Grzanki podawaj do raków. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W