Mule w piwie
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia belgijska
Składniki:
- 1 kg muli
- 200-250 ml piwa, najlepiej belgijskiego
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki poszatkowanej naci pietruszki
- ok. 70 g masła
- ½ szklanki śmietany 30-36%
- bagietka do podania
- frytki (proste)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchew i seler naciowy kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, a szalotki w półplasterki.
Mule czyścimy z wąsów, odrzucamy otwarte i dokładnie płuczemy. Łyżkę masła rozgrzewamy w wysokim garnku z pokrywką. Wrzucamy na masło szalotki, seler i marchew. Przesmażamy, aż marchew lekko zmięknie, następnie dodajemy tymianek, czosnek i zalewamy piwem. Gotujemy całość, aż część płynu lekko odparuje a marchewka zmięknie.
Dodajemy mule i przykrywamy garnek, gotujemy ok. 2-3 minut kilkakrotnie podrzucając zawartość garnka. Następnie odkrywamy garnek i gotujemy mule jeszcze przez 2 minuty, aż muszle się pootwierają.
Wyciągamy mule na dużą miskę, a do sosu dodajemy po kawałku masła i podlewamy śmietanką. Gorącym sosem zalewamy mule lub wrzucamy je z powrotem do garnka i mocno całością potrząsamy, tak by sos dostał się wszędzie. Podajemy z frytkami i majonezem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź