Mule w piwie

Mule w piwie
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska

Składniki:

  • 1 kg muli
  • 200-250 ml piwa, najlepiej belgijskiego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki poszatkowanej naci pietruszki
  • ok. 70 g masła
  • ½ szklanki śmietany 30-36%
  • bagietka do podania
  • frytki (proste)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Marchew i seler naciowy kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, a szalotki w półplasterki.

Mule czyścimy z wąsów, odrzucamy otwarte i dokładnie płuczemy. Łyżkę masła rozgrzewamy w wysokim garnku z pokrywką. Wrzucamy na masło szalotki, seler i marchew. Przesmażamy, aż marchew lekko zmięknie, następnie dodajemy tymianek, czosnek i zalewamy piwem. Gotujemy całość, aż część płynu lekko odparuje a marchewka zmięknie.

Dodajemy mule i przykrywamy garnek, gotujemy ok. 2-3 minut kilkakrotnie podrzucając zawartość garnka. Następnie odkrywamy garnek i gotujemy mule jeszcze przez 2 minuty, aż muszle się pootwierają.

Wyciągamy mule na dużą miskę, a do sosu dodajemy po kawałku masła i podlewamy śmietanką. Gorącym sosem zalewamy mule lub wrzucamy je z powrotem do garnka i mocno całością potrząsamy, tak by sos dostał się wszędzie. Podajemy z frytkami i majonezem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA