Maltańska zapiekanka makaronowa

Maltańska zapiekanka makaronowa
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Maltę (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

  • opakowanie penne ugotowanego al dente
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g pikantnej kiełbasy paprykowej
  • 200 g mielonego udźca wołowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • gałązka rozmarynu
  • pieprz i sól do smaku
  • 0,75 l passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 150 g dojrzewającego sera żółtego
  • 150 g sera mozzarella

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie razem z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodaj liście laurowe i rozmaryn. Dodaj mięso mielone i dopraw pieprzem i solą. Podsmaż, a gdy mięso się zarumieni, dodaj passatę oraz koncentrat. Wymieszaj i podduś.

Na dno naczynia do zapiekania wyłóż trochę sosu, a resztę wymieszaj w garnku z makaronem ugotowanym al dente. Do garnka dodaj jajka i wymieszaj z makaronem, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania.  Posyp startymi serami i piecz w temperaturze 200 stopni C ok. 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA