Zapiekanka z dorsza

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- około 360 g słonego dorsza
- namoczonego na 6-8 godzin w zimnej wodzie
- aby się pozbyć nadmiaru soli (wodę należy zmienić dwukrotnie w równych odstępach czasu)
- 1 ¼ szklanki pokrojonych w kostkę obranych ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 6 małych lub 4 dużych ząbków czosnku
- obranych i rozgniecionych
- ¼ łyżeczki nasion kopru
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól
- w razie potrzeby około 16 kromek (o grubości 1,5 cm) z bagietki
- zrumienionych przez 6-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Odsolonego dorsza włożyć do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień na mały i gotować przez 15 minut. Osączyć na sicie. Kiedy ryba wystygnie na tyle, aby wziąć do ręki, usunąć skórę i zachować. Usunąć wszelkie ości i ścięgna. Połamać rybę na kawałki (o boku 2,5 cm). Przełożyć z powrotem do rondla ze skórą, ziemniakami, mlekiem, czosnkiem oraz nasionami kopru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mniejszy i gotować bez przykrycia, przez 20 do 25 minut, aż ziemniaki i ryby będą miękkie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W