Wołowina w piwie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 łyżki tłuszczu wołowego lub masła
- łyżka oliwy
- 1,5 kg polędwicy pokrojonej w słupki
- 3 duże cebule w plasterkach
- 4 pokrojone ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki
- łyżka brązowego cukru
- 1,5 miarki bulionu wołowego
- 0,5 l piwa
- łyżka octu z czerwonego wina
- bouquet garni
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Roztopić masło z oliwą na patelni i partiami obsmażyć słupki wołowiny ze wszystkich stron. Zestawić z gazu. Na tej samej patelni usmażyć d miękkości cebulę, przez ok. 15 min, po czym dodać na minutę czosnek. Zestawić z gazu. Sprawdzić, czy na patelni został tłuszcz. Jeśli nie, wrzucić łyżkę masła i roztopić. Wrzucić na patelnię mąkę i cukier i smażyć przez minutę na zasmażkę. Stopniowo wmieszać bulion i zagotować. Nastawić piekarnik na 160°. Do gorącego bulionu wlać piwo i ocet, ponownie zagotować, trzymać na gazie do zgęstnienia, przez ok. 10 min. Zestawić. W dużej brytfannie układać na przemian masę cebulową i wołowinę, soląc i pieprząc kolejne warstwy. Wrzucić bouquet garni i zalać całość uzyskanym płynem. Przykryć i piec przez 2,5 godz. W miarę możności pozostawić danie na noc w lodówce. Nazajutrz po podgrzaniu będzie jeszcze smaczniejsze.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W