Wołowina w piwie

Wołowina w piwie
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 łyżki tłuszczu wołowego lub masła
  • łyżka oliwy
  • 1,5 kg polędwicy pokrojonej w słupki
  • 3 duże cebule w plasterkach
  • 4 pokrojone ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka brązowego cukru
  • 1,5 miarki bulionu wołowego
  • 0,5 l piwa
  • łyżka octu z czerwonego wina
  • bouquet garni

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztopić masło z oliwą na patelni i partiami obsmażyć słupki wołowiny ze wszystkich stron. Zestawić z gazu. Na tej samej patelni usmażyć d miękkości cebulę, przez ok. 15 min, po czym dodać na minutę czosnek. Zestawić z gazu. Sprawdzić, czy na patelni został tłuszcz. Jeśli nie, wrzucić łyżkę masła i roztopić. Wrzucić na patelnię mąkę i cukier i smażyć przez minutę na zasmażkę. Stopniowo wmieszać bulion i zagotować. Nastawić piekarnik na 160°. Do gorącego bulionu wlać piwo i ocet, ponownie zagotować, trzymać na gazie do zgęstnienia, przez ok. 10 min. Zestawić. W dużej brytfannie układać na przemian masę cebulową i wołowinę, soląc i pieprząc kolejne warstwy. Wrzucić bouquet garni i zalać całość uzyskanym płynem. Przykryć i piec przez 2,5 godz. W miarę możności pozostawić danie na noc w lodówce. Nazajutrz po podgrzaniu będzie jeszcze smaczniejsze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA