Francuski pasztet z porów
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Pasztety i terriny, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy brązowej
- 1 duży pory
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 2 duże łyżki oleju
- ½ szklanki brandy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki świeżo startej gałki
- ¼ łyżeczki tymianku
- sól i czarny pieprz
- ½ szklanki roślinnego mleka
do podania: chleb, korniszony, musztarda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soczewicę wsypać do gotującej się wody i gotować, na koniec osolić. W międzyczasie pora oczyścić i pokroić w półtalarki. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać por wraz z zielem angielskim oraz goździkami i smażyć na minimalnym ogniu przez 10 - 15 minut. Po upływie tego czasu wlać brandy, zwiększyć ogień i odparować. Wyjąć przyprawy i odłożyć na bok. Do miski dodać ugotowaną soczewicę, podsmażone pory oraz przyprawy i przy pomocy blendera wszystko zmiksować na gładką, gęstą pastę. Dodać mleko roślinne i ponownie zblendować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać tak jak przystało na francuski pasztecik, z korniszonami, bagietką oraz musztardą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Pasztety i terriny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W