Francuski pasztet z porów

Francuski pasztet z porów
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy brązowej
  • 1 duży pory
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 2 duże łyżki oleju
  • ½ szklanki brandy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • sól i czarny pieprz
  • ½ szklanki roślinnego mleka
do podania: chleb, korniszony, musztarda

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soczewicę wsypać do gotującej się wody i gotować, na koniec osolić. W międzyczasie pora oczyścić i pokroić w półtalarki. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać por wraz z zielem angielskim oraz goździkami i smażyć na minimalnym ogniu przez 10 - 15 minut. Po upływie tego czasu wlać brandy, zwiększyć ogień i odparować. Wyjąć przyprawy i odłożyć na bok. Do miski dodać ugotowaną soczewicę, podsmażone pory oraz przyprawy i przy pomocy blendera wszystko zmiksować na gładką, gęstą pastę. Dodać mleko roślinne i ponownie zblendować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać tak jak przystało na francuski pasztecik, z korniszonami, bagietką oraz musztardą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA