Sticky rice z truskawkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 1 ¼ szklanki ryżu kleistego, namoczonego w wodzie przez przynajmniej 6 godzin
- 1 puszka mleczka kokosowego
- ⅓ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- oraz do podania: 500 g truskawek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować spory garnek, którego średnica będzie podobna do średnicy durszlaka, tak aby durszlak można było położyć na garnku. W garnku zagotować dużo wody, ale nie na tyle, aby durszlak jej dotykał. Durszlak wyłożyć papierem do pieczenia i ponakłuwać w wielu miejscach.
Namoczony ryż odcedzić, zalać wodą, wypłukać i wodę odlać. Czynność powtórzyć trzy razy.
Gdy woda w garnku się zagotuje, ryż wrzucić do durszlaka wyłożonego ponakłuwanym papierem, przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości, czyli przez około 25 – 40 minut, co jakiś czas mieszając, aby równo się ugotował.
W tym czasie otworzyć puszkę mleczka kokosowego i odmierzyć z niego szklankę. Tę ilość wlać do małego garnka razem z cukrem oraz solą i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru.
W osobnym rondelku zagotować pozostałe mleczko z solą i gotować na niedużym ogniu przez 5 – 6 minut, aby odparował nadmiar wody.
Ugotowany na parze gorący ryż przełożyć do miski i dodawać po łyżce ugotowanego mleczka z cukrem i solą, delikatnie mieszając silikonową szpatułą, aby całe wmasować w ryż i nie uszkodzić jego ziaren. Podawać z truskawkami.
Namoczony ryż odcedzić, zalać wodą, wypłukać i wodę odlać. Czynność powtórzyć trzy razy.
Gdy woda w garnku się zagotuje, ryż wrzucić do durszlaka wyłożonego ponakłuwanym papierem, przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości, czyli przez około 25 – 40 minut, co jakiś czas mieszając, aby równo się ugotował.
W tym czasie otworzyć puszkę mleczka kokosowego i odmierzyć z niego szklankę. Tę ilość wlać do małego garnka razem z cukrem oraz solą i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru.
W osobnym rondelku zagotować pozostałe mleczko z solą i gotować na niedużym ogniu przez 5 – 6 minut, aby odparował nadmiar wody.
Ugotowany na parze gorący ryż przełożyć do miski i dodawać po łyżce ugotowanego mleczka z cukrem i solą, delikatnie mieszając silikonową szpatułą, aby całe wmasować w ryż i nie uszkodzić jego ziaren. Podawać z truskawkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W