Ryż w stylu taco
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 300 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 150 ml dashi (może być wywar z kurczaka lub woda)
- 80 g sera haloumi (może być ser amerykański lub cheddar)
- 2 szklanki posiekanej sałaty lodowej
- 4 szklanki ciepłego, ugotowanego ryżu krótkoziarnistego
Przyprawy Taco:
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- ¼ łyżeczki chilli w proszku
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
Ostra salsa:
- 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- ¼ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki koregusu (awamori z chili, ewentualnie wódki z chili lub octu z chili)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę z oliwek w małym rondlu i obsmaż na niej mięso. Dodaj sos sojowy i wszystkie składniki przyprawy taco. Dokładnie wymieszaj. Dodaj tyle wywaru dashi, żeby przykryć mięso i połóż na nim pokrywkę lub kartusz. Gotuj przez 15 minut i dopraw do smaku.
Aby zrobić salsę, wymieszaj składniki w misce. Odstaw na 10 minut przez podaniem. Zetrzyj ser haloumi.
Nałóż ryż na talerz, przykryj go mięsem i startym serem. Na to połóż posiekaną sałatę i porządną porcję salsy.
Aby zrobić salsę, wymieszaj składniki w misce. Odstaw na 10 minut przez podaniem. Zetrzyj ser haloumi.
Nałóż ryż na talerz, przykryj go mięsem i startym serem. Na to połóż posiekaną sałatę i porządną porcję salsy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W