Churros, hiszpańskie pączki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Pączki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 500 ml wody
- 100 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jaja
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Do podania:
- drobny cukier brązowy + 1 łyżka cynamonu + gorąca czekolada
- (lukier do ozdobienia gniazdek)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli i cukier. Podgrzewamy całość do zagotowania. Rondelek nadal trzymamy na palniku, zmniejszamy ogień i na raz dosypujemy przesianą mąkę wraz z cynamonem. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką, aż ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, aż uzyskamy zwarte, ale lżejsze, gładkie ciasto. Przekładamy je do szprycy lub rękawa cukierniczego. Olej podgrzewamy w osobnym garnku do temperatury ok. 170 stopni.
Na gorący olej wyciskamy podłużne pączki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i szybko obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Podajemy w kubkiem gorącej, gęstej czekolady.
Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, aż uzyskamy zwarte, ale lżejsze, gładkie ciasto. Przekładamy je do szprycy lub rękawa cukierniczego. Olej podgrzewamy w osobnym garnku do temperatury ok. 170 stopni.
Na gorący olej wyciskamy podłużne pączki i smażymy je ok. 3 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i szybko obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Podajemy w kubkiem gorącej, gęstej czekolady.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia hiszpańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W