„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym

„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Spalony? (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 150 g ryżu do risotto Arborio
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka 2%
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 laska wanilii
  • 1 banan
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • suszone daktyle do dekoracji
  • czarny sezam do dekoracji
  • świeża mięta do dekoracji

Składniki sosu malinowego:

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych
  • 100 ml wody
  • 3 łyzki miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Maliny przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.

Do rozgrzanego garnka dać łyżkę klarowanego masła, a następnie wsypać ryż. Podsmażać przez około 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu wyparowania prawie całej wody. Gdy woda już prawie wyparuje dodać mleko i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyciągnąć nasiona i całość dołożyć do gotującego ryżu.
Dodać cukier trzcinowy i miód, a następnie gotować na wolnym ogniu do momentu powstania „masy ryżowej”, ale ryż będzie pół twardy (al dente). Banany obrać i pokroić na małe kawałki, przełożyć do miski i wymieszać z sokiem z jednej cytryny. Pod koniec gotowania ryżu dodać banany i ponownie zagotować. Gotowe risotto podawać ciepłe z zimnym sosem malinowym. Udekorowane świeżą miętą, czarnym sezamem, ugotowaną laską wanilii i owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA