„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 150 g ryżu do risotto Arborio
- 200 ml wody
- 200 ml mleka 2%
- masło klarowane do smażenia
- 1 laska wanilii
- 1 banan
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka miodu
- suszone daktyle do dekoracji
- czarny sezam do dekoracji
- świeża mięta do dekoracji
Składniki sosu malinowego:
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
- 100 ml wody
- 3 łyzki miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Maliny przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać miodu, a następnie zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostudzenia. Całość dokładnie zmiksować w jednolitą masę i przecedzić przez drobne sito.
Do rozgrzanego garnka dać łyżkę klarowanego masła, a następnie wsypać ryż. Podsmażać przez około 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu wyparowania prawie całej wody. Gdy woda już prawie wyparuje dodać mleko i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyciągnąć nasiona i całość dołożyć do gotującego ryżu.
Dodać cukier trzcinowy i miód, a następnie gotować na wolnym ogniu do momentu powstania „masy ryżowej”, ale ryż będzie pół twardy (al dente). Banany obrać i pokroić na małe kawałki, przełożyć do miski i wymieszać z sokiem z jednej cytryny. Pod koniec gotowania ryżu dodać banany i ponownie zagotować. Gotowe risotto podawać ciepłe z zimnym sosem malinowym. Udekorowane świeżą miętą, czarnym sezamem, ugotowaną laską wanilii i owocami.
Do rozgrzanego garnka dać łyżkę klarowanego masła, a następnie wsypać ryż. Podsmażać przez około 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu wyparowania prawie całej wody. Gdy woda już prawie wyparuje dodać mleko i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyciągnąć nasiona i całość dołożyć do gotującego ryżu.
Dodać cukier trzcinowy i miód, a następnie gotować na wolnym ogniu do momentu powstania „masy ryżowej”, ale ryż będzie pół twardy (al dente). Banany obrać i pokroić na małe kawałki, przełożyć do miski i wymieszać z sokiem z jednej cytryny. Pod koniec gotowania ryżu dodać banany i ponownie zagotować. Gotowe risotto podawać ciepłe z zimnym sosem malinowym. Udekorowane świeżą miętą, czarnym sezamem, ugotowaną laską wanilii i owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W