Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka

Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Lody
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
Ciastka:
400 g posiekanej gorzkiej czekolady
110 g masła o temperaturze pokojowej
120 g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
80 g mąki pszennej
35 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli

Lody czekoladowe:
250 ml śmietany
250 ml mleka
1 laska wanilii
100 g cukru
10 jajek
400 g posiekanej czekolady

Przygotowanie:
120 g czekolady stopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 160°C.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Ubijając wlać stopioną czekoladę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy.
Mąkę, kakao, sodę i sól przesiać do miski. Dodać przygotowaną masę czekoladową oraz czekoladę i miksować, aż powstanie gładkie ciasto. Formować kulki wielkości orzechów włoskich. Układać je na wyłożonej papierem blasze zachowując odstępy. Spłaszczyć kulki widelcem i piec 10-12 minut. Gotowe ciastka przełożyć na kratkę, żeby ostygły.
Mleko i śmietanę wlać do rondelka. Dodać ziarna z ¼ laski wanilii. Doprowadzić do wrzenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i mieszając stopniowo wlać mleko ze śmietaną. Tak przygotowaną mieszankę przecedzić i dodać czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, a następnie odstawić masę do ostygnięcia. Zimną przełożyć do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją urządzenia. Wylać masę lodową na blachę i wstawić do zamrażalnika.
Lody wyciąć obręczą cukierniczą i podawać między dwoma ciastkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA