Parfait (lody) piernikowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.3)
- Rodzaj dania:
- Desery, Lody
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
5 żółtek
- 8 goździków
- 2 laski cynamonu
- 0,25 gałki muszkatołowej
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 pierniczków
- 200 g cukru
- 30 ml wody
- 2 łyżki ziaren kawy
- 300 ml śmietany 36%
- 0,5 opakowania fixu do śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z 200g cukru i 30 ml wody ugotuj syrop. Gdy się zagotuje dodaj przyprawy i gotuj przez 10 minut. Żółtka ubijaj na kogel-mogel, wlewając wolnym strumieniem gorący syrop. Uprzednio usuń z niego przyprawy. Żółtka powinny być jasne i puszyste. Mieszaj aż ostygną. Dodaj pokruszone pierniczki. Jeśli są wilgotne podsusz je w piekarniku. Śmietanę ubij mikserem lub w syfonie z dodatkiem fixa. Połącz z żółtkami i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Jeśli chcesz by parfait miało formę terrine koniecznie wyłóż foremkę folią spożywczą. Można obtoczyć ją w kruszonych orzechach włoskich lub laskowych. © Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W