Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań 2 (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- opakowanie placków pszennej tortilli
- opakowanie serka mascarpone
- pół łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
- pół szklanki brązowego cukru
- cynamon
- 3 winne jabłka pokrojone w sporą kostkę
- pół świeżego ananasa pokrojonego w kostkę
- syrop klonowy
- 2 łyżki masła orzechowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią owoce zasypując je cukrem. Karmelizować je. Pod koniec procesu dodać masło orzechowe i wymieszać. Do serka mascarpone dodać wodę pomarańczową i cynamon. Aby podczas pieczenie placek się nie odkształcił i zachował kształt rożka, do środka włożyć kawałek zwiniętej w kulkę folii aluminiowej. Rożki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Wyjąć jak będą chrupiące. Rożki napełnić kolejno warstwami – ser, owoce, ser, owoce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W