Potaje de garbanzos con jamon
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 duży ziemniak
- 70 g cienko pokrojonej szynki jamon serrano
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej papryki
- 1,5 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej ciecierzycy
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- oliwa
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
- sól
- pieprz
- 1 listek laurowy
- 1 jajo
- 1 kromka bagietki
- kilka gałązek natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy, wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i 3 posiekane ząbki czosnku. Po chwili, jak cebula lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Podsmażamy, aż papryka lekko zmięknie, dodajemy obrany ze skórki, drobno pokrojony pomidor, krótko podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniak pokrojony w większą kostkę, liść laurowy, wędzoną paprykę i ciecierzycę (ugotowaną). Mieszamy, podsmażamy kilka minut i zalewamy całość bulionem. Przykrywamy i gotujemy ok. 25 minut.
W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy 2 ząbki czosnku przekrojone na pół. Jak tylko zacznie się rumienić, ściągamy go z patelni, oliwę pozostawiając. Na tej samej patelni smażymy jajo. Żółtko powinno się ściąć, można je odwrócić na drugą stronę. Jajko dodajemy do czosnku i ponownie na tej samej patelni rumienimy pokrojoną w kostkę bagietkę. Ucieramy w moździerzu jajo, nać pietruszki, podsmażony czosnek i grzanki na pastę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę oliwy i doprawiamy solą.
Pod garnkiem z zupą zwiększamy gaz i ściągamy pokrywkę. Odparowujemy nadmiar wody i dodajemy pastę z jaja, czosnku i grzanek, mieszamy do połączenia. Dodajemy szynkę pokrojoną w paski i dodajemy do zupy. Serwujemy gorące.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź