Zupa z groszku z miętą, żółtkiem i prażonym słonecznikiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego
- ugotowana pietruszka z bulionu
- ugotowany seler z bulionu
- 2 op. mrożonego groszku lub 800 g świeżego
- ok. 150 ml śmietany 22% lub 18%
- sól
- pieprz
- mięta
- żółtka do podania
- słonecznik do podania
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bulion podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny i groszek. Jeśli damy świeży, należy go gotować dłużej, jeśli mrożony lub z puszki, nie będzie potrzebował zbyt długiego czasu gotowania. Ma być miękki, tak by można go było zmiksować. Jak już zacznie mięknąć dodajemy pokrojoną, ugotowany wcześniej korzeń pietruszki oraz seler. Tuż przed zmiksowaniem dodajemy poszatkowaną miętę, ok. 1 łyżki. Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę hartujemy: do kubeczka wlewamy śmietanę, 1-2 łyżki zupy i mieszamy, znów dolewamy łyżkę zupy i podgrzaną śmietanę dolewamy do zupy. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy 2 minuty. Na suchej patelni prażymy słonecznik, aż będzie pachniał i zrobi się ciemniejszy. Do bulionówek nalewamy zupę, na środek wlewamy samo żółtko i wierzch obsypujemy słonecznikiem, dekorujemy listkiem mięty. Serwujemy gorący.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W