Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Sos:
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy
- posiekana szalotka
- 3 łyżki białego wina
- 6 łyżek wywaru drobiowego
- sól i pieprz
- sok z cytryny do smaku
- Puree:
- duży brokuł
- obrany por
- sól i pieprz
- łyżka masła
- sok i skórka z cytryny, do smaku
Ryba:
- 4 filety okonia morskiego po 110 g
- sól i pieprz
- łyżka masła
- łyżka oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Ułożyć paprykę na blasze i opiekać 35 – 45 minut, aż miąższ stanie się miękki, a skórka się pomarszczy. Wyjąć, przełożyć do miski, zakryć folią. Odstawić na 10 minut. Zdjąć skórkę, usunąć pestki, pokroić miąższ i odstawić.
Przygotowanie puree:
Zagotować wodę w garnku. Pokroić różyczki brokuła na równe kawałki. Obrać łodyżkę i pokroić w cienkie talarki. Pokroić por na krążki i dobrze umyć.
Posolić wrzątek jak do makaronu. Wrzucić brokuły i por. Gotować do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić. Wrzucić masło i zmiksować ręcznym mikserem. Ew. dosolić. Dodać pieprz oraz skórkę i sok z cytryny. Podawać na gorąco.
Przygotowanie ryby:
Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać szalotkę i usmażyć do miękkości. Zdeglasować białym winem i dusić przez minutę. Dodać wywar i czerwoną paprykę. Przesmażać 5 minut. Trochę ostudzić i zmiksować. Posolić, popieprzyć, dodać soku z cytryny i wlać do rondelka do późniejszego odgrzania.
Rybę posolić i popieprzyć. Rozgrzać masło i oliwę na patelni. Usmażyć filety z obu stron na złoto, po ok. 4 minut na stronę. Podawać na łożu z puree z sosem paprykowym.
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Ułożyć paprykę na blasze i opiekać 35 – 45 minut, aż miąższ stanie się miękki, a skórka się pomarszczy. Wyjąć, przełożyć do miski, zakryć folią. Odstawić na 10 minut. Zdjąć skórkę, usunąć pestki, pokroić miąższ i odstawić.
Przygotowanie puree:
Zagotować wodę w garnku. Pokroić różyczki brokuła na równe kawałki. Obrać łodyżkę i pokroić w cienkie talarki. Pokroić por na krążki i dobrze umyć.
Posolić wrzątek jak do makaronu. Wrzucić brokuły i por. Gotować do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić. Wrzucić masło i zmiksować ręcznym mikserem. Ew. dosolić. Dodać pieprz oraz skórkę i sok z cytryny. Podawać na gorąco.
Przygotowanie ryby:
Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać szalotkę i usmażyć do miękkości. Zdeglasować białym winem i dusić przez minutę. Dodać wywar i czerwoną paprykę. Przesmażać 5 minut. Trochę ostudzić i zmiksować. Posolić, popieprzyć, dodać soku z cytryny i wlać do rondelka do późniejszego odgrzania.
Rybę posolić i popieprzyć. Rozgrzać masło i oliwę na patelni. Usmażyć filety z obu stron na złoto, po ok. 4 minut na stronę. Podawać na łożu z puree z sosem paprykowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W