Grillowane paczuszki łososiowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 grube filety z łososia
- sól i czarny pieprz do smaku
- garść drobno posiekanej kolendry
- 4 całe zielone papryczki chilli, nakłute czubkiem noża
- ¼ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- ½ małych pomidorów, obranych i posiekanych (opcjonalnie)
Marynata:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 90-100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki pasty czosnkowej
- 1¼ łyżeczki pasty z imbiru
- 2½ łyżki soku z cytryny
- 1½ łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
- ⅓-½ łyżeczki czerwonej chili w proszku
- ½ łyżeczki kminku indyjskiego
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce. Dopraw do smaku, mając na uwadze, że łosoś nie jest przyprawiony. Marynata powinna być kwaskowo-ostro-słona. Dodaj rybę i zostaw do zamarynowania na 30 minut.
Rozgrzej grill. Rozłóż arkusz folii aluminiowej o wymiarach 30 na 15 cm. Połóż na środku kawałek łososia, posyp czerwoną cebulką, kolendrą i pomidorami, a z boku połóż zieloną chili. Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami i rozdziel pomiędzy nie resztę marynaty. Owiń dokładnie rybę folią i uformuj szczelną paczuszkę tak, żeby nie wydostała się z niej para.
Możesz też rozłożyć wszystko na jednym, wielkim kawałku folii.
Połóż paczuszki na grillu, ale nie bezpośrednio nad węglem i piecz 6-8 minut, w zależności od temperatury i grubości ryby. Sprawdź jedną, ryba powinna się ładnie kruszyć i nadal być soczysta. Zdejmij z grilla i natychmiast podawaj.
Rybę można też upiec w piekarniku o temperaturze 200ºC przez 10-12 minut.
Rozgrzej grill. Rozłóż arkusz folii aluminiowej o wymiarach 30 na 15 cm. Połóż na środku kawałek łososia, posyp czerwoną cebulką, kolendrą i pomidorami, a z boku połóż zieloną chili. Powtórz to samo z pozostałymi kawałkami i rozdziel pomiędzy nie resztę marynaty. Owiń dokładnie rybę folią i uformuj szczelną paczuszkę tak, żeby nie wydostała się z niej para.
Możesz też rozłożyć wszystko na jednym, wielkim kawałku folii.
Połóż paczuszki na grillu, ale nie bezpośrednio nad węglem i piecz 6-8 minut, w zależności od temperatury i grubości ryby. Sprawdź jedną, ryba powinna się ładnie kruszyć i nadal być soczysta. Zdejmij z grilla i natychmiast podawaj.
Rybę można też upiec w piekarniku o temperaturze 200ºC przez 10-12 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W