Curry rogan josh, puszysty ryż, sałatka z marchwi, papadamy, placki chapati, piwo

Curry rogan josh, puszysty ryż, sałatka z marchwi, papadamy, placki chapati, piwo
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
30 minut Jamiego (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Curry:
2 cebule
1 średnia dynia piżmowa
1 mały kalafior
1 świeża czerwona chili
4 ząbki czosnku
pęczek świeżej kolendry
2 czubate łyżki pasty rogan josh
1 puszka (400 g) ciecierzycy
100 g umytego młodego szpinaku
1 opak. (500 g) jogurtu naturalnego

Ryż:
1 kubek ryżu basmati
kilka całych goździków

Sałatka z marchwi:
garść płatków migdałowych
5 lub 6 marchewek
1 świeża czerwona chili
pęczek świeżej kolendry
kawałek (2 cm) świeżego imbiru
1 cytryna

Placki chapati:
1 opakowanie placków chapati
kurkuma, do posypania

Marynowana cyrtyna:
1 cytryna
2 łyżeczki gorczycy
1 płaska łyżeczka kurkumy
¼ świeżej czerwonej chili
1 mała suszona chili

Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i czarny pieprz

Do podania:
1 opakowanie papadamów
zimne piwo

NA POCZĄTEK
Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Zagotuj czajnik wody. Postaw duży rondel na dużym ogniu. Nagrzej piekarnik do 180ºC. Zamontuj w malakserze tarkę o dużych oczkach.

CURRY
Obierz cebule i pokrój na plasterki, wrzuć do dużego rondla i zalej odrobiną wody i kilkoma chlustami oliwy. Kiedy cebula lekko się zrumieni, dodaj pastę rogan josh, starannie wymieszaj i przesmaż. Ostrożnie przekrój dynię piżmową w poprzek na pół. Zużywam tylko węższą część bez pestek, resztę chowam do lodówki na inną okazję. Przekrój potrzebną część dyni wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na 1-cm kęsy – nie trzeba jej obierać. Dołóż dynię do rondla. Usuń zewnętrzne liście kalafiora, pokrój go na niewielkie kawałki i również dodaj do rondla. Pokrój chili na plasterki i dorzuć. Zmiażdż nieobrany czosnek. Drobno posiekaj kolendrę razem z łodyżkami. Zachowaj liście, a łodyżki dodaj do rondla i zalej wszystko wrzątkiem do połowy głębokości. Dodaj ciecierzycę z puszki razem z zalewą. Dopraw, dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj szybko, na mocnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

RYŻ
Wsyp kubek ryżu do średniej wielkości rondla, dodaj chlust oliwy i kilka goździków, następnie zalej dwoma kubkami wrzątku (użyj tego samego kubka, co do ryżu). Dodaj szczyptę soli, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 7 minut. Ponownie zagotuj czajnik wody.

PLACKI CHAPATI
Zgnieć duży arkusz papieru do pieczenia i zmocz wodą z kranu. Wyciśnij, rozprostuj i rozłóż na papierze placki chapati; lekko skrop każdy odrobiną oliwy i oprósz kurkumą. Złóż placki na papierze na stosik, owiń i wstaw na środkową półkę piekarnika.

SAŁATKA Z MARCHWI
Upraż migdały na małej patelni na średnim ogniu, potrząsając od czasu do czasu, aż się zezłocą. Przesyp do miseczki. Umyj marchewki I odkrój końce. Zetrzyj je na tarce w malakserze razem z chili (bez szypułki i nasion), 1/3 pęczka kolendry oraz obranym kawałkiem imbiru. Przełóż wszystko do ładnej miski.

CURRY
Polej nieco wody, jeśli warzywa są zbyt suche. Wymieszaj i przykryj pokrywką.

RYŻ
Po 7 minutach gotowania zdejmij naczynie z ryżem z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne 7 minut. Ryż dojdzie i będzie puszysty, o orzechowym posmaku.

SAŁATKA Z MARCHWI
Skrop sałatkę porcją oliwy extra vergine i dosyp szczyptę soli. Dodaj trochę otartej skórki i wyciśnij sok z ¼ cytryny. Dobrze przemieszaj. Posyp prażonymi płatkami migdałowymi oraz połową zachowanych listków kolendry i podaj do stołu.

CURRY
Zdejmij pokrywkę. Zdecyduj, czy konsystencja jest właściwa. Możesz dolać trochę wrzątku albo jeszcze przez chwilę odparować warzywa. Sprawdź smak i, jeśli trzeba, dopraw solą, a na koniec dorzuć szpinak i wymieszaj.

MARYNOWANA CYTRYNA
Pokrój cytrynę na ósemki, usuń pestki i pokrój na drobne plasterki. Posiekaj chili. Postaw na średnim ogniu patelnię, na której prażyły się migdały. Wlej chlust oliwy i wsyp nasiona gorczycy, kurkumę oraz pokrojoną na plasterki chili. Dodaj pokruszoną suchą chili. Gdy mieszanina zacznie skwierczeć, dodaj pokrojoną cytrynę i szczyptę soli, policz do dziesięciu mieszając, a następnie zdejmij naczynie z ognia i przełóż zawartość do miski, by ostygła.

PODANIE
Nałóż do miseczki połowę jogurtu, skrop niewielką ilością oliwy extra vergine i podaj na stół z papadamami oraz miseczką marynowanej cytryny. Wyjmij placki chapati z piekarnika i od razu połóż na stole w papierze. Dodaj 2 łyżki jogurtu do curry i wymieszaj, posyp resztką listków kolendry i podaj na stół razem z ryżem. Otwórz piwo i do dzieła!

© Jamie Oliver 2010

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA