Gratin z kalafiora z mieszanką serów, natką i chili

Gratin z kalafiora z mieszanką serów, natką i chili
Oceń przepis:
194 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 mniejsze kalafiory lub 1 duży
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 350 g różnych serów (u mnie: gouda dojrzewająca, cheddar, gran padano)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 pęczek natki
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • sól himalajska

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj, następnie podsmaż z dodatkiem masła na złoto-brązowy kolor.

Kalafior razem z łodygą posiekaj na mniejsze kawałki i włóż go do brytfanny/naczynia żaroodpornego.

W misce wymieszaj cebulę ze śmietanką, mieszanką startych serów, solą, gałką muszkatołową oraz biały pieprzem.

Do kalafiora dodaj serową mieszankę, piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 min.

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA