Sandacz pieczony z kiszoną cytryną i sałatką tabbouleh
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 sandacz patroszony
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- kilka kiszonych cytryn (1 kg cytryn, 20 g soli niejodowanej, duży słoik)
- 4 ząbki czosnku
- kilka świeżych liści laurowych
Sałatka tabbouleh:
- ½ szklanki kaszy bulgur
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka wrzątku
- 2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanki drobno posiekanej świeżej mięty
- ½ ogórka szklarniowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania kiszonych cytryn. Cytryny dokładnie umyj i sparz. Ponacinaj na ćwiartki, ale nie do końca. W każdy „kwiatuszek” wsyp około łyżeczkę soli i ułóż cytryny w słoiku, dociskając, by puściły sok. Zakręć słoik i odstaw na 5-6 dni w temperaturze pokojowej, żeby sól wyciągnęła sok z cytryn i wytworzyła zalewę, po 5-6 dniach, jeśli soku jest zbyt mało dolej jeszcze soku z cytryny, żeby wszystkie były przykryte sokiem, odstaw na miesiąc.
Czas na sandacza. Oskrobanego i wypatroszonego sandacza natnij, wytaplaj w oleju, osól i popieprz, następnie ułóż w wyłożonej papierem brytfance. Brzuch ryby faszeruj kiszonymi cytrynami, rozgniecionym czosnkiem i świeżymi liśćmi laurowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, ma się robić powoli, żeby przeszedł smakami.
W grubej ceramicznej misce wymieszaj suchy bulgur z łyżką oleju, zalej szklanką wrzątku, przykryj szczelnie folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz nadmiar wody odciskając ją z bulguru.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź