Ciasto pomarańczowe

 Ciasto pomarańczowe
Oceń przepis:
161 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 250 ml kefiru
  • 150 g roztopionego masła
  • 4 jaja
  • 1 łyżka wody pomarańczowej
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 300 g mąki
Ponadto:
  • 3 pomarańcze
  • 100 ml wody
  • 200 g cukru
Do podania:
  • 150 g mascarpone
  • 100 ml kremówki 36%

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomarańcze szorujemy dokładnie i kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm. W rondelku zagotowujemy 10 ml wody z 200 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, wkładamy do niego plastry pomarańczy i gotujemy je na niedużym ogniu ok. 20 minut, aż zrobią się szkliste. Odsączamy je z syropu i studzimy, syrop zachowujemy na później.

Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, jaja, cukier, sok i skórkę z pomarańczy, oraz wodę pomarańczową. Za pomocą rózgi ucieramy do połączenia składników. Na koniec przesiewamy mąkę z sodą i ucieramy łopatką, aż pozbędziemy się grudek.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i lekko obsypujemy kaszą manną. Na dnie tortownicy układamy plasterki pomarańczy z syropu, dość ściśle, całość zalewamy ciastem i wstawiamy do pieca. Pieczemy ok 30-35 minut do suchego patyczka. Ciasto delikatnie wyciągamy z tortownicy i w razie potrzeby ścinamy wierzch na równo. Odwracamy do góry nogami, tak by pomarańcze stanowiły wierzch ciasta. Oblewamy pozostałym syropem i pozostawiamy do wystudzenia. Podajemy ze śmietaną bitą z mascarpone.

 

             

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA