Ciasto pomarańczowe
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 250 ml kefiru
- 150 g roztopionego masła
- 4 jaja
- 1 łyżka wody pomarańczowej
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 200 g drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 300 g mąki
Ponadto:
- 3 pomarańcze
- 100 ml wody
- 200 g cukru
Do podania:
- 150 g mascarpone
- 100 ml kremówki 36%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomarańcze szorujemy dokładnie i kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm. W rondelku zagotowujemy 10 ml wody z 200 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, wkładamy do niego plastry pomarańczy i gotujemy je na niedużym ogniu ok. 20 minut, aż zrobią się szkliste. Odsączamy je z syropu i studzimy, syrop zachowujemy na później.
Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, jaja, cukier, sok i skórkę z pomarańczy, oraz wodę pomarańczową. Za pomocą rózgi ucieramy do połączenia składników. Na koniec przesiewamy mąkę z sodą i ucieramy łopatką, aż pozbędziemy się grudek.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i lekko obsypujemy kaszą manną. Na dnie tortownicy układamy plasterki pomarańczy z syropu, dość ściśle, całość zalewamy ciastem i wstawiamy do pieca. Pieczemy ok 30-35 minut do suchego patyczka. Ciasto delikatnie wyciągamy z tortownicy i w razie potrzeby ścinamy wierzch na równo. Odwracamy do góry nogami, tak by pomarańcze stanowiły wierzch ciasta. Oblewamy pozostałym syropem i pozostawiamy do wystudzenia. Podajemy ze śmietaną bitą z mascarpone.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź