Brownies – superczekoladowe ciasto

Brownies – superczekoladowe ciasto
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Katia Roman-Trzaska

Seria kulinarna:
Little Chef (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 85 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 60%)
  • 6 łyżek masła
  • ¼ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 średnie jajka
  • ¾ łyżeczki esencji waniliowej
  • ⅔ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Nasmaruj formę masłem. W garnku rozpuść czekoladę i masło, możesz to również zrobić w kuchence mikrofalowej. Przełóż masę do miski i mieszaj przez ok. 1 minutę. Następnie dodaj (ważna kolejność) cynamon, (jeśli używasz), cukier, esencję waniliową, jajka i mąkę. Mieszaj delikatnie do momentu połączenia się składników. Dodaj orzechy/migdały. Przełóż masę do formy (cienką warstwę na spód) i piecz przez około 25-30 minut. Ostudź przed pokrojeniem w kwadraciki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA