Brownies – superczekoladowe ciasto
Oceń przepis:
Przygotował:
Katia Roman-Trzaska
- Seria kulinarna:
- Little Chef (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 85 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 60%)
- 6 łyżek masła
- ¼ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- ¾ szklanki cukru
- 2 średnie jajka
- ¾ łyżeczki esencji waniliowej
- ⅔ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki pokrojonych orzechów włoskich lub migdałów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Nasmaruj formę masłem. W garnku rozpuść czekoladę i masło, możesz to również zrobić w kuchence mikrofalowej. Przełóż masę do miski i mieszaj przez ok. 1 minutę. Następnie dodaj (ważna kolejność) cynamon, (jeśli używasz), cukier, esencję waniliową, jajka i mąkę. Mieszaj delikatnie do momentu połączenia się składników. Dodaj orzechy/migdały. Przełóż masę do formy (cienką warstwę na spód) i piecz przez około 25-30 minut. Ostudź przed pokrojeniem w kwadraciki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia Ameryki Północnej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W