1000 karteczek
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g truskawek świeżych
Krem waniliowy – patissier:
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 50 g mąki kukurydzianej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkować bardzo cienko na ok. 1,5 mm, podziurkować, ułożyć na blachę do pieczenia i odstawić do lodówki na około 30 min. Następnie piec w temp 200 stopni C przez 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 20 min. Upieczone ciasto pokroić w prostokąty.
Na pierwszy prostokąt z ciasta francuskiego ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim, na nim wyszprycować krem waniliowy i przykryć trzecim prostokątem z ciasta francuskiego. Podawać z sosem truskawkowym i truskawkami.
Przygotowanie kremu waniliowego:
Zagotować mleko, wrzucić rozciętą wanilię, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę kukurydzianą, rozrobić je ciepłym mlekiem i całość zagotować, wyjmując strąk wanilii. Gotowy krem przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do wystygnięcia. Zimny roztrzepać rózgą i napełnić rękaw cukierniczy.
Na pierwszy prostokąt z ciasta francuskiego ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim, na nim wyszprycować krem waniliowy i przykryć trzecim prostokątem z ciasta francuskiego. Podawać z sosem truskawkowym i truskawkami.
Przygotowanie kremu waniliowego:
Zagotować mleko, wrzucić rozciętą wanilię, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę kukurydzianą, rozrobić je ciepłym mlekiem i całość zagotować, wyjmując strąk wanilii. Gotowy krem przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do wystygnięcia. Zimny roztrzepać rózgą i napełnić rękaw cukierniczy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W