1000 karteczek

1000 karteczek
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Krem waniliowy – patissier:
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwałkować bardzo cienko na ok. 1,5 mm, podziurkować, ułożyć na blachę do pieczenia i odstawić do lodówki na około 30 min. Następnie piec w temp 200 stopni C przez 10 min. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 20 min. Upieczone ciasto pokroić w prostokąty.
Na pierwszy prostokąt z ciasta francuskiego ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim, na nim wyszprycować krem waniliowy i przykryć trzecim prostokątem z ciasta francuskiego. Podawać z sosem truskawkowym i truskawkami.

Przygotowanie kremu waniliowego:
Zagotować mleko, wrzucić rozciętą wanilię, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę kukurydzianą, rozrobić je ciepłym mlekiem i całość zagotować, wyjmując strąk wanilii. Gotowy krem przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do wystygnięcia. Zimny roztrzepać rózgą i napełnić rękaw cukierniczy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA