Kurczak w cieście z zielonymi warzywami w paście curry
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
Składniki:
- Pasta curry:
- 1 łyżka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżka ziaren kolendry
- pasta imbirowa
- papryczka chili jalapeno
- trawa cytrynowa
- listki kolendry
- korzeń galangi
- liście kaffiru
- skórka i sok z limonki
Zielone warzywa:
- por – część zielona
- brokuł
- kalafior romanesco
- mini cukinia
- groszek cukrowy
- natka pietruszki
- masło orzechowe
- sos rybny
- mleko kokosowe
Kurczak:
- 4 piersi z kurczaka
- 200 g pieczarek portobello
- pomidory suszone
- olej z suszonych pomidorów
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- ciasto francuskie
- jajko rozmącone do smarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania pasty curry. Nasiona kminu rzymskiego i kolendry prażymy na patelni i przekładamy do malaksera. Dodajemy, trawę cytrynową, imbir, pokrojone chili, świeżą kolendrę, listki kaffiru, skórkę z limonki i sok, kawałek posiekanego korzenia galanga. Dodajemy olej, niedużą ilość wody, listki kolendry i wszystko miksujemy na pastę.
W piersiach kurczaka przygotowujemy za pomocą ostrego noża nacięcia w formie kieszeni, do której włożymy farsz.
Pieczarki kroimy drobno i przesmażamy na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów, dodajemy pokrojone suszone pomidory i szczypiorek, doprawiamy pieprzem i solą.
Farszem wypełniamy mięso. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy w paski. Owijamy każdą porcję mięsa ciastem, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 30-40 minut.
Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, skrapiamy rozpuszczonym masłem, solimy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.
Na oleju przesmażamy zieloną część pora, dodajemy mleko kokosowe i chwilę dusimy. Dodajemy stopniowo pastę curry i sos rybny. Następnie dodajemy groszek, szpinak, jarmuż, oraz upieczonego kalafiora i brokuły i natkę pietruszki. Krótko mieszamy.
Podajemy kurczaka z zielonymi warzywami w curry.
W piersiach kurczaka przygotowujemy za pomocą ostrego noża nacięcia w formie kieszeni, do której włożymy farsz.
Pieczarki kroimy drobno i przesmażamy na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów, dodajemy pokrojone suszone pomidory i szczypiorek, doprawiamy pieprzem i solą.
Farszem wypełniamy mięso. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy w paski. Owijamy każdą porcję mięsa ciastem, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 30-40 minut.
Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, skrapiamy rozpuszczonym masłem, solimy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.
Na oleju przesmażamy zieloną część pora, dodajemy mleko kokosowe i chwilę dusimy. Dodajemy stopniowo pastę curry i sos rybny. Następnie dodajemy groszek, szpinak, jarmuż, oraz upieczonego kalafiora i brokuły i natkę pietruszki. Krótko mieszamy.
Podajemy kurczaka z zielonymi warzywami w curry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W