Pieczone udka kurczaka z marchewką z groszkiem
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 5 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 6 udek kurczaka
- 2 łyżki stołowe papryki słodkiej
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- sok z 1 cytryny
800 g marchewki obranej
- 300 g groszku mrożonego
- 100 g masła
- 50 g mąki pszennej
- sól
- pieprz
- skórka z 1 cytryny
szklanka pęczaku
- 1,5 szklanki wody
- 1 pęczek natki
- 1 cukrowa cebula
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udka nadkrawamy wzdłuż kości od wewnętrznej strony tak, aby je odsłonić. Obkrawamy kość przy nodze tak, aby podciąć cięgna i wyłamujemy kostki w stawie. Tak przygotowane udka skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy mieszanką wszystkich przypraw.
Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem pod przykryciem z papieru pergaminowego i foli w 200 stopniach C przez 25 min. Po zadanym czasie odkrywamy i dopiekamy na rumiany kolor kolejne 10 min.
Marchew kroimy w kostkę wielkości paznokcia i gotujemy 3 min. w osolonym wrzątku. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy marchew, delikatnie doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy 3-4 minuty. Następnie dodajemy groszek i mieszając podsypujemy mąką pszenną. Podgrzewamy do zagęszczenia. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny.
Pęczak płuczemy trzykrotnie w zimnej wodzie i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia całej wody. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź