Dakbaeksuk – koreański rosół
- Seria kulinarna:
- Nie tylko kimchi (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
Składniki:
- 1 nieduży kurczak
- 3 l wody
- kawałek pora (biała część)
- pęczek szczypiorku
- 10 ząbków czosnku
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 łyżka gochugaru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mirinu (lub octu)
- ⅓ łyżeczki jasnej musztardy
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odetnij końcówki skrzydełek kurczaka i tłuszcz z ogona. Wlej do garnka 3 l wody i nastaw kurczaka. Dodaj 10 ząbków czosnku, 2 cebule przekrojone na pół, i por przekrojony wzdłuż na pół. Gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny, w zależności od wielkości kurczaka. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
W tym czasie przygotuj sos. Wsyp gochugaru do miseczki i wymieszaj z gorącą wodą. (w proporcji 1:1.) Dodaj sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir, cukier, mirin i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
Delikatnie wyjmij ugotowanego kurczaka z bulionu, żeby się nie rozleciał, i przełóż na głęboki talerz lub do miski. Do gorącego bulionu wrzuć szczypiorek (w całości, w łodyżkach). Gdy zmięknie, wyjmij go i ułóż na kurczaku.
olej kurczaka łyżką bulionu. Podziel na porcje i nałóż do miseczek. Serwuj ze szczypiorkiem, niewielką ilością bulionu i sosem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź