Dakbaeksuk – koreański rosół

Dakbaeksuk – koreański rosół
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Nie tylko kimchi (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • 1 nieduży kurczak
  • 3 l wody
  • kawałek pora (biała część)
  • pęczek szczypiorku
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 1 łyżka gochugaru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mirinu (lub octu)
  • ⅓ łyżeczki jasnej musztardy
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odetnij końcówki skrzydełek kurczaka i tłuszcz z ogona. Wlej do garnka 3 l wody i nastaw kurczaka. Dodaj 10 ząbków czosnku, 2 cebule przekrojone na pół, i por przekrojony wzdłuż na pół. Gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny, w zależności od wielkości kurczaka. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

W tym czasie przygotuj sos. Wsyp gochugaru do miseczki i wymieszaj z gorącą wodą. (w proporcji 1:1.) Dodaj sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir, cukier, mirin i musztardę. Dokładnie wymieszaj.

Delikatnie wyjmij ugotowanego kurczaka z bulionu, żeby się nie rozleciał, i przełóż na głęboki talerz lub do miski. Do gorącego bulionu wrzuć szczypiorek (w całości, w łodyżkach). Gdy zmięknie, wyjmij go i ułóż na kurczaku.

olej kurczaka łyżką bulionu. Podziel na porcje i nałóż do miseczek. Serwuj ze szczypiorkiem, niewielką ilością bulionu i sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA