Bibimbap – smażony ryż z warzywami

Bibimbap – smażony ryż z warzywami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Nie tylko kimchi (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • 200 - 300 g ryżu
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • 60 g kiełków fasoli
  • 50 g liści szpinaku
  • 1 cebula
  • jajka (po jednym na porcję)
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka pieczarek i innych grzybów (boczniaków, shitake)
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • pasta paprykowa gochujang
(do bibimbap można dodać warzywa wedle uznania, mięso, rybę)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój: grzyby w plasterki; marchewkę i cukinię w słupki; cebulę – w kostkę.  

Kolejno przesmaż warzywa, na niewielkiej ilości oleju, osobno. Na początek podsmaż i posól marchewkę. Zdejmij z patelni i na tym samym oleju przesmaż cukinię. Zdejmij i lekko podsmaż pieczarki, dodaj do nich łyżkę sosu sojowego i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przesmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

Kiełki fasoli włóż do miski, dodaj sól i olej sezamowy, wymieszaj.

Lekko zblanszuj szpinak w gotującej się wodzie. Odcedź i odsącz na sitku. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego, wymieszaj.

Paprykę pokrój w słupki, podasz ją na surowo.

Włóż porcję ryżu do miski lub na głęboki talerz, na wierzchu układaj po trochu każdego z warzyw.  

Na zakończenie usmaż jajka sadzone (po jednym na porcję/miskę) i ułóż na warzywach. Dodaj łyżkę pasty gochujag do smaku (lub mniej, wedle uznania). Polej olejem sezamowym i posyp ziarnami sezamu. Wymieszaj i gotowe. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA