Bibimbap – smażony ryż z warzywami
- Seria kulinarna:
- Nie tylko kimchi (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
Składniki:
- 200 - 300 g ryżu
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- żółta papryka
- czerwona papryka
- 60 g kiełków fasoli
- 50 g liści szpinaku
- 1 cebula
- jajka (po jednym na porcję)
- kilka ząbków czosnku
- kilka pieczarek i innych grzybów (boczniaków, shitake)
- olej sezamowy
- sos sojowy
- pasta paprykowa gochujang
(do bibimbap można dodać warzywa wedle uznania, mięso, rybę)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój: grzyby w plasterki; marchewkę i cukinię w słupki; cebulę – w kostkę.
Kolejno przesmaż warzywa, na niewielkiej ilości oleju, osobno. Na początek podsmaż i posól marchewkę. Zdejmij z patelni i na tym samym oleju przesmaż cukinię. Zdejmij i lekko podsmaż pieczarki, dodaj do nich łyżkę sosu sojowego i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przesmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Kiełki fasoli włóż do miski, dodaj sól i olej sezamowy, wymieszaj.
Lekko zblanszuj szpinak w gotującej się wodzie. Odcedź i odsącz na sitku. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku, łyżkę sosu sojowego i oleju sezamowego, wymieszaj.
Paprykę pokrój w słupki, podasz ją na surowo.
Włóż porcję ryżu do miski lub na głęboki talerz, na wierzchu układaj po trochu każdego z warzyw.
Na zakończenie usmaż jajka sadzone (po jednym na porcję/miskę) i ułóż na warzywach. Dodaj łyżkę pasty gochujag do smaku (lub mniej, wedle uznania). Polej olejem sezamowym i posyp ziarnami sezamu. Wymieszaj i gotowe. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź