Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula
- oliwa
- 2 puszki pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 pęczek bazylii
- ½ pęczka naci pietruszki
- mąka
- ½ szklanki startego parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, lekko obsypujemy solą i odstawiamy. Marchew, seler i cebulę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na 2-3 łyżkach oliwy. Jak warzywa zmiękną, dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku i wlewamy pomidory z puszki. Na niezbyt dużym gazie podsmażamy całość, aż sos zgęstnieje i pomidory się rozpadną, na koniec dodajemy do sosu przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku.
Plastry bakłażana osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanej oliwie na lekko rumiano. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu pomidorowego, układamy na nim na zakładkę plastry bakłażana, polewamy pozostałym sosem, obsypujemy parmezanem i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut. Podajemy obficie obsypane drobno poszatkowaną pietruszką z bazylią.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź