Zupa dahl

Zupa dahl
Oceń przepis:
41 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • ½ szklanki soczewicy czarnej (opcjonalnie, ugotowanej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok.1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 średnia marchew
  • 1 pietruszka
  • nać pietruszki
  • olej lub masło klarowane
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • do podania:
  • listki kolendry
  • jogurt naturalny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni prażymy kolendrę i kmin. Jak zaczną pachnieć, przekładamy je do moździerza i ucieramy.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy i krótko razem smażymy.
Dodajemy przyprawy: uprażoną kolendrę i kmin, kurkumę, chili.
Marchew i pietruszkę kroimy w większe plastry, czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy i dorzucamy wszystko do garnka,
Dosypujemy soczewicę czerwoną, dolewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość garam masalą, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie, wtedy dopiero dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z pomarańczy.
Całość krótko gotujemy i miksujemy blenderem.
Nalewamy do miseczek, robimy kleksy z jogurtu, posypujemy czarną soczewicą i listkami kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA