Zupa dahl
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- ½ szklanki soczewicy czarnej (opcjonalnie, ugotowanej)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka garam masali
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok.1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 średnia marchew
- 1 pietruszka
- nać pietruszki
- olej lub masło klarowane
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- do podania:
- listki kolendry
- jogurt naturalny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni prażymy kolendrę i kmin. Jak zaczną pachnieć, przekładamy je do moździerza i ucieramy.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy i krótko razem smażymy.
Dodajemy przyprawy: uprażoną kolendrę i kmin, kurkumę, chili.
Marchew i pietruszkę kroimy w większe plastry, czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy i dorzucamy wszystko do garnka,
Dosypujemy soczewicę czerwoną, dolewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość garam masalą, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie, wtedy dopiero dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z pomarańczy.
Całość krótko gotujemy i miksujemy blenderem.
Nalewamy do miseczek, robimy kleksy z jogurtu, posypujemy czarną soczewicą i listkami kolendry.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy i krótko razem smażymy.
Dodajemy przyprawy: uprażoną kolendrę i kmin, kurkumę, chili.
Marchew i pietruszkę kroimy w większe plastry, czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy i dorzucamy wszystko do garnka,
Dosypujemy soczewicę czerwoną, dolewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość garam masalą, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie, wtedy dopiero dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z pomarańczy.
Całość krótko gotujemy i miksujemy blenderem.
Nalewamy do miseczek, robimy kleksy z jogurtu, posypujemy czarną soczewicą i listkami kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W