Burgery rybne z sałatą
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania dietetyczne
Składniki:
- liście sałaty lodowej
- 1 marchew pokrojona w cienkie słupki
- ½ pęczka szczypiorku
- kilka gałązek koperku
- 400 g dorsza, mintaja lub innej ulubionej ryby wyfiletowanej i bez ości
- 1 jajo
- bułka tarta
- sok i skórka z ½ cytryny
- ½ czerstwej kajzerki
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- mleko do zalania bułki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucamy pokrojoną drobno rybę, miksujemy i przekładamy do miski. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoknięcia. Koperek drobno szatkujemy, dodajemy do ryby razem ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny (zostawiając odrobinę na później), startym imbirem, kukurydzą, solą, pieprzem i kaszą. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka, rozdzieramy ją palcami i dodajemy do ryby. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 4 minut z każdej strony. W tym czasie na talerzu układamy liście sałaty, pokrojoną w słupki marchew, dodajemy kilka łodyżek szczypiorku, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Na sałacie z warzywami kładziemy usmażone burgery i jemy od razu, póki gorące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W