Makaron z krewetkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 kg krewetek ze skorupkami
- 2 szalotki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 czerwona ostra papryka
- cytryna
- bulion rybny w paście lub kostce
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 szklanki Martini dry
- 0,5 szklanki Martini Bianco
- 2 łyżki masła
- pęczek kolendry
- pietruszki lub listki selera naciowego
- 400 g makaronu orkiszowego - np. Bartolini
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj szalotkę, seler naciowy, marchewkę i czerwoną ostrą paprykę. Zesterem zeskrob skórkę z cytryny. Nastaw wodę na makaron. Na oliwie usmaż warzywa (marchew, seler, szalotkę), dodaj ostrą paprykę, skórkę z cytryny, posól bulionem rybnym. Wrzuć krewetki, wymieszaj. Wlej wermut, przykryj patelnię i duś potrawę nie dłużej niż 10 minut. Po przykryciu patelni wrzuć makaron orkiszowy do posolonego wrzątku. Ugotuj al dente (4 do 5 minut). Odcedź ugotowany makaron i dodaj do krewetek. Na końcu spróbuj i dopraw łyżką świeżego masła. Posiekaj kolendrę (pietruszkę lub listki selera naciowego), które na końcu dodasz do potrawy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W