Farfalle z rozmarynowo-pieprzowym sosem z mascarpone i łososiem

Farfalle z rozmarynowo-pieprzowym sosem z mascarpone i łososiem
Oceń przepis:
121 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 200 g suchego makaronu farfalle (kokardki)
  • 200 g świeżego łososia
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 250 g mascarpone
  • ½ cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łososia kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 1,5 x 1,5 cm. Cukinię kroimy w półplasterki, a czosnek szatkujemy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Zielony pieprz rozgniatamy i siekamy.

Łososia przekładamy do miseczki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, dodajemy do niego startą skórkę i rozgnieciony pieprz i czosnek. Kilka igiełek rozmarynu szatkujemy bardzo drobno, resztę pozostawiamy w całości.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cukinię i gałązki rozmarynu. W czasie, gdy podduszamy cukinię na patelni, zagotowujemy wodę na makaron (solimy ją), następnie wrzucamy makaron do wrzątku. Do cukinii dodajemy sól i pieprz oraz mascarpone, zmniejszamy ogień pod patelnią i pozwalamy na rozpuszczenie się sera i połączenie z warzywami. Następnie dodajemy poszatkowany rozmaryn i zamarynowanego łososia. Przykrywamy całość i gotujemy ok. 2-3 minut.

W tym czasie odcedzamy makaron (część wody zostawiając na wszelki wypadek do sosu) i dodajemy na patelnię z mascarpone. Mieszamy całość, doprawiamy jeśli trzeba i serwujemy od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA