Farfalle z rozmarynowo-pieprzowym sosem z mascarpone i łososiem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 200 g suchego makaronu farfalle (kokardki)
- 200 g świeżego łososia
- skórka starta z ½ cytryny
- 250 g mascarpone
- ½ cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
- sól
- pieprz
- 2-3 gałązki rozmarynu
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łososia kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 1,5 x 1,5 cm. Cukinię kroimy w półplasterki, a czosnek szatkujemy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Zielony pieprz rozgniatamy i siekamy.
Łososia przekładamy do miseczki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, dodajemy do niego startą skórkę i rozgnieciony pieprz i czosnek. Kilka igiełek rozmarynu szatkujemy bardzo drobno, resztę pozostawiamy w całości.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cukinię i gałązki rozmarynu. W czasie, gdy podduszamy cukinię na patelni, zagotowujemy wodę na makaron (solimy ją), następnie wrzucamy makaron do wrzątku. Do cukinii dodajemy sól i pieprz oraz mascarpone, zmniejszamy ogień pod patelnią i pozwalamy na rozpuszczenie się sera i połączenie z warzywami. Następnie dodajemy poszatkowany rozmaryn i zamarynowanego łososia. Przykrywamy całość i gotujemy ok. 2-3 minut.
W tym czasie odcedzamy makaron (część wody zostawiając na wszelki wypadek do sosu) i dodajemy na patelnię z mascarpone. Mieszamy całość, doprawiamy jeśli trzeba i serwujemy od razu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź