Paella makaronowa z owocami morza z ostrą pikadą

Paella makaronowa z owocami morza
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • duża czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 250 g pomidorów w puszce
  • 0,5 ostrej papryczki
  • 2 kukurydze, mogą być mrożone
  • 300 g makaronu w kształcie ryżu
  • 0,5 szklanki Martini Bianco
  • 0,5 szklanki Martini extra dry
  • 1,5 litra bulionu rybnego lub warzywnego
  • 1 kg mieszanych mrożonych owoców morza
  • kopiasta łyżka masła
  • sól, pieprz
  • cytryna do podania

Składniki pikady:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj czosnek i cebulę. Obierz i drobno pokrój seler naciowy. Posiekaj papryczkę, usuwając wcześniej pestki. Pokrój kukurydze na 2 cm grubości talarki. Na patelni do paelli lub w szerokim rondlu rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj seler naciowy i ostrą papryczkę. Następnie wsyp makaron. Do przesmażonego makaronu wlej wermut słodki i wytrawny, wymieszaj. Kiedy tylko makaron wchłonie wino dodaj kukurydzę a następnie pomidory z puszki. Rozgnieć je na patelni (chyba, że są już pokrojone). Zacznij stopniowo dodawać bulion. Kiedy makaron zmięknie, dodaj jeszcze łyżkę bulionu i mieszankę owoców morza. Zmniejsz ogień, przykryj i pozostaw pod przykryciem na 5 - 7 minut. Gotową paellę dopraw solą i pieprzem, dodaj masło. Podawaj z cytryną pokrojoną w ósemki i pikadą.
Przygotowanie pikady:
Posiekaj pietruszkę, pokrój papryczkę, usuwając wcześniej pestki. Obierz i posiekaj czosnek. Upraż migdały i utłucz je w moździerzu. Wsyp wszystko do blendera. Dodaj skórkę z cytryny, sok cytrynowy, oliwę i sól. Zmiksuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA