Paella makaronowa z owocami morza z ostrą pikadą
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 10)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- duża czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 gałązka selera naciowego
- 250 g pomidorów w puszce
- 0,5 ostrej papryczki
- 2 kukurydze, mogą być mrożone
- 300 g makaronu w kształcie ryżu
- 0,5 szklanki Martini Bianco
- 0,5 szklanki Martini extra dry
- 1,5 litra bulionu rybnego lub warzywnego
- 1 kg mieszanych mrożonych owoców morza
- kopiasta łyżka masła
- sól, pieprz
- cytryna do podania
Składniki pikady:
- 80 g migdałów
- duży pęczek pietruszki
- sok z cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- 100 ml oliwy cytrynowej
- ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 2 łyżki melasy albo brązowego cukru
- pół łyżeczki gorczycy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj czosnek i cebulę. Obierz i drobno pokrój seler naciowy. Posiekaj papryczkę, usuwając wcześniej pestki. Pokrój kukurydze na 2 cm grubości talarki. Na patelni do paelli lub w szerokim rondlu rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj seler naciowy i ostrą papryczkę. Następnie wsyp makaron. Do przesmażonego makaronu wlej wermut słodki i wytrawny, wymieszaj. Kiedy tylko makaron wchłonie wino dodaj kukurydzę a następnie pomidory z puszki. Rozgnieć je na patelni (chyba, że są już pokrojone). Zacznij stopniowo dodawać bulion. Kiedy makaron zmięknie, dodaj jeszcze łyżkę bulionu i mieszankę owoców morza. Zmniejsz ogień, przykryj i pozostaw pod przykryciem na 5 - 7 minut. Gotową paellę dopraw solą i pieprzem, dodaj masło. Podawaj z cytryną pokrojoną w ósemki i pikadą.
Przygotowanie pikady:
Posiekaj pietruszkę, pokrój papryczkę, usuwając wcześniej pestki. Obierz i posiekaj czosnek. Upraż migdały i utłucz je w moździerzu. Wsyp wszystko do blendera. Dodaj skórkę z cytryny, sok cytrynowy, oliwę i sól. Zmiksuj.
Przygotowanie pikady:
Posiekaj pietruszkę, pokrój papryczkę, usuwając wcześniej pestki. Obierz i posiekaj czosnek. Upraż migdały i utłucz je w moździerzu. Wsyp wszystko do blendera. Dodaj skórkę z cytryny, sok cytrynowy, oliwę i sól. Zmiksuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W