Warzywna lazania
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- ok. 30 płatów makaronu lasagne
Sos warzywny:
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 6 łodyg selera naciowego
- 4 marchewki
- kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- 3 czerwone papryki
- 3 zielone papryki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 puszki krojonych pomidorów
- sól i pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka oregano
Sos beszamelowy:
- 4-5 łyżek masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 l mleka
- pół łyżeczki soli
- gałka muszkatołowa do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojony seler naciowy, marchewki, seler i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach. Smażyć wszystko razem kilka minut.
Dodać pokrojone w drobną kostkę papryki. Poddusić wszystko kilka minut. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Całość zalać pomidorami z puszki, przyprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Dusić około 20 minut.
W tym czasie przygotować beszamel. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i przesmażyć 2-3 minuty. Zalać około 300 ml mleka i wymieszać. Gotować na wolnym, ogniu cały czas mieszając. Jak sos zgęstnieje dolać mleko i powtórzyć czynność. Gotować, aż całość będzie miała konsystencję gęstego sosu. Przyprawić solą i dużą ilością gałki muszkatołowej.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Głęboką blachę z piekarnika nasmarować masłem. Na spód wyłożyć chochelkę sosu warzywnego. Na nim ułożyć warstwę makaronu, na makaron wylać 2-3 chochelki sosu, ułożyć kolejną warstwę makaronu. Czynność powtórzyć, aby powstały 3-4 warstwy makaronu. U góry ma być sos warzywny. Całość zalać sosem beszamelowym. Piec około 40 minut.
Pozostały sos można użyć do innego dania. Niezjedzoną lasagne można podzielić na kawałki, zafoliować i zamrozić.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź